Gertrud je danski crno-bijeli igrani film snimljen 1964. godine u režiji Carla Theodora Dreyera, poznat kao posljednje ostvarenje u njegovoj filmografiji.

Gertrud
kino-poster
RežijaCarl Theodor Dreyer
ProducentJørgen Nielsen
ScenarioCarl Theodor Dreyer
Grethe Risbjerg Thomsen (poems)
PredložakGertrud; autor:
Hjalmar Söderberg
UlogeNina Pens Rode
Bendt Rothe
Ebbe Rode
Baard Owe
Axel Strøbye
MuzikaJørgen Jersild
FotografijaHenning Bendtsen
MontažaEdith Schlüssel
StudioPalladium
DistribucijaFilm-Centralen-Palladium
Datum(i) premijere
18. 12. 1964 (1964-12-18) (Pariz)
Trajanje116 minutes
Zemlja Danska
Jezikdanski

Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju istoimenog komada švedskog dramatičara Hjalmara Söderberga. Radnja je smještena u umjetničko-književni milje Kopenhagena na početku 20. vijeka. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Nina Pens Rode, je Gertrud Kanning, operna pjevačica koja odlučuje napustiti svog muža, političara u usponu Gustava (koga glumi Bendt Rothe), te se pridružiti svom ljubavniku, kompozitoru Erlandu Janssonu (koga glumi Baard Owe), ali ubrzo otkriva kako će je i on na svoj način razočarati.

Dreyer, koji je tada uživao veliki ugled kao jedan od velikana rane kinematografije, je Gertrud snimio devet godina nakon trijumfa postignutog sa filmom Ordet. U međuvremenu je pokretao, odnosno pokušavao snimiti niz ambicioznih projekata, uključujući film posvećen Isusu Kristu, prije nego što se konačno odlučio za Söderbergovu dramu. Kada je film premijerno prikazan u Parizu, međutim, bio je izviždan; kada je, nekoliko mjeseci kasnije, prikazan u Veneciji, pak, polovica publike je izašla iz dvorane, dok je ostala polovica Dreyeru aplaudirala stojeći. Slično tome, kritika je bila duboko podijeljena prema Gertrud. Neprijateljstvo kritike se najčešće tumači time da je Dreyer film snimio u stilu teatarske komorne drame, odnosno gotovo u potpunosti u interijerima, koristeći samo 90 statičkih kadrova tokom dva sata; takav je pristup bio u potpunom raskoraku sa stilom francuskog Novog vala koji je tada uživao veliku popularnost. Jean-Luc Godard, jedan od vodećih novovalovaca, je, međutim, izuzetno pohvalio film, a slično se prema filmu odredili i čitatelji uticajnog časopisa Cahiers du cinema. Gertrud je osvojio niz prestižnih nagrada, uključujući dansku nacionalnu nagradu Bodil za najbolji film, te se danas smatra jednim od najboljih ostvarenja Dreyerove filmografije.

Uloge uredi

External links uredi