Francuski novi val

(Preusmjereno sa stranice Francuski Novi val)

Francuski novi val (francuski La Nouvelle Vague) je skupni naziv za skupinu francuskih filmskih režisera koji su djelovali razdoblju od kasnih 1950-ih do 1960-ih. Iako nije bio formalno organizirani pokret, filmaši "novog vala" su bili povezani svjesnim odbijanjem književnih djela u Francuskoj koje su pisali romanopisci, zajedno uz duh mladog ikonoklazma, želje za snimanjem društveno relevantnih tema za svoje razdoblje i namjere da eksperimentiraju sa filmskom formom. "Novi val" je primjer europskog art filma. Mnogi su eksperimentirali sa političkim porukama, montažom, vizualnim stilom i naracijom, kao i napuštanjem konzervativnih paradigmi filma tog razdoblja. Spoj objektivnog i subjetkivnog realizma, te autorovog komentara stvorio je narativnu podijeljenost u smislu da pitanja koja postavlja film ne moraju biti nužno odgovorena na kraju.

Značajni pripadnici francuskog novog vala: režiseri Jean-Luc Godard (lijevo), François Truffaut i Claude Chabrol (desno)

Časopis Cahiers du cinéma je postavio temelje za pokret kada su se polovicom 1950-ih mladi kritičari, koji su pisali za isti, zauzimali za temeljite promjene u shvaćanju filma, poglavito na učinkovitiju i jeftiniju proizvodnju filma, što se može povezati sa nezavisnim filmom. Najznačajniji režiseri tog razdoblja su André Bazin, Jean-Luc Godard, François Truffaut, Éric Rohmer, Claude Chabrol, Jacques Rivette, Agnès Varda, Louis Malle i Jacques Demy.

Vanjske veze uredi