Gerhard Schröder

Gerhard Fritz Kurt Schröder (7. 4. 1944. -) je bio njemački političar i državnik koji je obavljao dužnost saveznog kancelara Njemačke u periodu od 1998. do 2005. godine.

Gerhard Šreder
Gerhard Schröder

Gerhard Šreder

Biografija
Datum rođenja 7. april 1944.
Mesto rođenja Hamburg
Državljanstvo  Nemačka
Narodnost Nemac
Politička partija Socijaldemokratska partija Nemačke
Mandat(i)
savezni kancelar Nemačke
12. mart 1999. — 22. novembar 2005.
Predsednik Roman Hercog
Johan Rau
Horst Keler
Prethodnik Helmut Kol
Naslednik Angela Merkel

Rodio se u skromnoj radničkoj familiji i dugo vremena je morao raditi svakojake poslove prije nego što je završio pravni fakultet i postao advokat. Zbog toga se od mladosti priključio socijaldemokratima i postepeno napredovao u stranci, sve dok godine 1986. nije kao vođa socijaldemokrata dobio izbore u saveznoj državi Donjoj Saksoniji i tamo postao premijer.

Na toj funkciji je postao najkarizmatičniji i najpopularniji socijaldemokratski političar te kao vođa SPD-a glatko dobio savezne izbore godine 1998. i sastavio koaliciju sa Strankom zelenih. Nedugo nakon toga se založio za intervenciju NATO-snaga u Kosovu te tom prilikom, po prvi put nakon drugog svjetskog rata, poslao njemačke snage u borbene operacije. S druge strane, oštro se protivio američkoj invaziji na Irak čemu mnogi pripisuju njegovu iznenađujuću pobjedu na parlamentarnim izborima 2002. godine.

Za vrijeme njegovog mandata je u Njemačkoj nezaposlenost narasla do nezapamćenih razmjera i bilježila se velika ekonomska stagnacija te rast ekstremnih partija s lijeva i desna. Nakon poraza socijaldemokrata na izborima u tradiocionalnom uporištu Sjevernoj Rajni-Vestfaliji godine 2005. je zakazao parlamentarne izbore godinu dana prije roka. Na početku su, s obzirom na izborne ankete, svi to smatrali političkim samoubojstvom, ali su na izborima socijaldemokrati i opozicijski demokršćani osvojili gotovo istovjetan broj mjesta u Bundestagu, nakon čega se Schröder nadao kako bi mogao preživjeti kao kancelar u velikoj koaliciji. Na kraju je ipak popustio i dvije stranke su se dogovorile kako će novi kancelar biti Angela Merkel.