Za ostala značenja, vidi Gelon (razvrstavanje).

Gelon (ili Gelo, u. 478. pne., grčki: Γέλων), sin Deinomenov, bio je starogrčki vladar na Siciliji, poznat kao tiranin Gele i Sirakuze i začetnik dinastije Deinomenida.

Gelon.

Gelon je bio komandant konjice u službi Hipokrata, tiranina Gele. Kada je Hipokrat godine 491. pne. ubijen u bitci sa Sikulcima, Gelon je preuzeo vlast. Sklopio je savez s Teronom, tiraninom Akragasa i oženio njegovu kći Damaretu. Godine 485. pne. su ga gamoroi, prognani zemljoposjednici Sirakuze, pozvali da intervenira u unutarnji sukob tog polisa, a protiv siromašnih građana. Gelon je iskoristio priliku kako bi sebe proglasio tiraninom Sirakuze.

Gelon je ubrzo odlučio da ga više zanima vladavina nad tim gradom nego nad Gelom. Tamo je preselio svoj dvor i većinu pristaša. Pod Gelonom je Sirakuza naglo ojačala u ekonomskom i vojnom smislu. Toga su postali svjesni i u Grčkoj, te je Gelon pozvan da im pomogne u ratu protiv Perzijanaca. Gelon je, kako tvrdi Herodot, to odbio, jer mu Grci nisu htjeli dati komandu nad vojskom.

Iste godine - 480. pne. - su Kartažani napali grčke kolonije na Siciliji. Gelon je protiv njih izvojevao veliku pobjedu u bitci kod Himere te postao de facto gospodar cijele Sicilije. Nakon toga se htio povući iz javnog života, ali ga je masa nagovorila da ostane na vlasti. Nakon smrti ga je naslijedio brat Hijeron.

Prethodnik:
Hipokrat
Tiranin Gele
491.pne.–485. pne.
Nasljednik:
Hijeron I
Prethodnik:
-
Tiranin Sirakuze
485. pne. – 478. pne.
Nasljednik:
Hijeron I