Galicija (Španija)

(Preusmjereno sa stranice Galicija, Španjolska)
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Galicija (razvrstavanje).
Galicija
Galicia
Flag of Galicia.svg Escudo de Galicia.svg
Zastava Grb
Galicia in Spain (including Canarias).svg
Geografski položaj Galicije u Španjolskoj
Glavni grad Santiago de Compostela
Površina

- ukupno

7. po veličini

- 29.574 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

6. po veličini

- 2.767.524 (2006.)
- 93,78/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 28. travnja 1981.
ISO 3166-2 GA
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
25
19
Predsjednik Alberto Núñez Feijoo
Službene stranice

Galicija (španjolski Galicia [ɡaˈliθja], galješki Galiza [ɡaˈliθa] ili Galicia [ɡaˈliθja]), španjolska autonomna zajednica smještena na krajnjem sjeverozapadu Pirenejskog poluotoka. Nalazi se na obali Atlantskog oceana, graniči na jugu s Portugalom, na istoku s Asturijom i Kastiljom i Leónom (provincije Zamora i León).

Galiciji također pripadaju arhipelag Cíes (kojeg čine otoci Faro, Monteagudo i San Martiño), arhipelag Ons (kojeg čine otoci Ons i Onza), i arhipelag Sálvora (kojeg čine otoci Sálvora, Vionta y Sagres), kao i drugi otoci kao Cortegada, Arosa, Sisargas, i Malveiras; većina ih pripada Nacionalnom parku Islas Atlánticas (Atlantski otoci).

Galicija se dijeli na četiri provincije: La Coruña (gal. A Coruña), Lugo, Orense (gal. Ourense) i Pontevedra. Glavni grad je Santiago de Compostela. Galicija je priznata kao povijesna nacija u svom Statutu autonimije iz 1981. godine.

Službeni jezik u Galiciji, pored španjolskog, je i galješki jezik (španj. gallego, gal. galego). Jezik se smatra srodnim portugalskom jeziku, a prema nekim podjelama on je portugalski dijalekt.