François-Alphonse Forel

François-Alphonse Forel (rođen 02.02.1841, umro 07.08.1912) bio je švajcarski naučnik koji se bavio proučavanjem jezera i može se smatrati utemeljiteljem limnologije kao naučne discipline. Rođen je u Morgesu na Ženevskom jezeru.

Karijeru je počeo kao profesor medicine na Univerzitetu u Lozani, no njegovo pravo interesovanje bilo je jezero. Proučavao je biologiju, hemiju, cirkulaciju vode i sedimentaciju, kao i njihovu međusobnu interakciju, što je postavilo temelje nove naučne discipline. U svom glavnom delu, Le Léman (Jezero), objavljenom u tri tome između 1892. i 1902, nazvao je svoj studij "limnologijom" po analogiji s oceanografijom ("limnografija" se mogla pobrkati s limnografom, koji meri nivo vode u jezerima).

Otkrio je fenomen gustoće struje u jezerima i objasnio seiše, tj. ritmičke oscilacije u zatvorenim vodama.

U saradnji s Wilhelm Uleom razvio je Forel-Uleovu skalu, koja se koristi za procenu boje vode. Delujući na sasvim drugačijem polju, u saradnji s italijanskim seizomologom Micheleom Stefanom de Rossijem razvio je Rossi-Forelovu skalu za opisivanje intenziteta zemljotresa.

Institute F.-A. Forel na Univerzitetu u Ženevi nazvan je po Forelu. Po njemu je nazvan i Foreltinden, planina u Spitsbergenu, Svalbard.[1][2]

Reference uredi

  1. „Foreltinden (Svalbard)”. Norwegian Polar Institute. Arhivirano iz originala na datum 2015-01-10. Pristupljeno 3 November 2013. 
  2. Lauritzen, Per Roger, ur. (2009). „Foreltinden” (Norwegian). Norsk Fjelleksikon. Arendal: Friluftsforlaget. ISBN 978-82-91-49547-7.