Felix von Weingartner

Felix von Weingartner, pl. Münzberg (Zadar, 2. lipnja 1863. - Winterthur, 7. svibnja 1942.), austrijski dirigent, neoromantičarski skladatelj, pijanist i književnik.

Felix von Weingartner
Biografske informacije
RođenjeFelix von Weingartner, pl. Münzberg
2. lipnja 1863.
Zadar, Hrvatska
Smrt7. svibnja 1942.
Winterthur, Švicarska
Opus
SuradniciCarl Reinecke
Franz Liszt
Znamenita djela

Weingartner je studirao u Grazu, Leipzigu i naposlijetku u Weimaru kod Franza Liszta. Bio je također i učenik Carla Reineckea. Weingartner je prvenstveno poznat kao dirigent i kulturolog, no za života je bio i skladatelj i književnik.

Nakon što je glazbenim pozornicama ravnao već u Mannheimu i Berlinu, 1908. godine je naslijedio Gustava Mahlera i tri godine ravnao bečkom Dvorskom operom. Od 1908.-1927. Weingartner je vodio koncerte Bečke filharmonije, a istovremeno je od 1919.-1924. bio i ravnatelj bečke Narodne opere (Volksoper). Godine 1927. otišao je u Švicarsku. Od 1935.-1936. bio je ravnatelj bečke Državne opere (Staatsoper). Nadalje je djelovao u Hamburgu, Bostonu, Münchenu i Baselu.

Iako je Felix von Weingartner bio i skladatelj širokog opusa (skladao je opere, simfonije, pjesme, instrumentalnu komornu glazbu), njegova se djela danas rijetko izvode. Kao dirigent je nadahnuo mnoge generacije glazbenika svojom jasnom i skladnom tehnikom.

Izvori uredi

  • W. Jacob:Felix von Weingartner. Ein Brevier. Wiesbaden 1933.