Fei Yi (? -253), stilsko ime Wenwei (文偉), je bio kineski velikodostojnik iz doba Tri kraljevstva, poznat kao regent države Shu Han.

Fei Yi
Tradicionalni kineski 費禕
Pojednostavljeni kineski 费禕
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Fei.

Fei Yi je bio u dalekom srodstvu sa Liu Zhangom, gospodarom provincije Yi (današnji Sečuan i Chongqing) gdje je i sam odrastao. Provinciju je 214. zauzeo Liu Bei, budući osnivač države Shu Han. Fei Yi je tamo ostao, sprijateljivši se sa Dong Yunom i ušavši u službu krunskog princa Liu Shana. Liu Shanov regent Zhuge Liang je zapazio njegove sposobnosti, povjeravajući mu važne diplomatske misije. Fei Yi je sa vremenom stekao reputaciju vrsnog diplomata, koji je pokušavao, iako bez uspjeha, smiriti suparništvo Zhuge Liangovih glavnih pomoćnika Wei Yana i Yang Jija, a koji su nakon Zhuge Liangove smrti 234. eskalirali u oružani sukobe. Zhuge Liang je na samrti kao svog nasljednika odredio Jiang Wana, sa time da je Fei Yi istovremeno određen postati Jiang Wanov nasljednik. Fei Yi se istakao kao uspješan službenik, ali i vojskovođa koji je godine 244. odbio napad Cao Weija na Hangzhong.

Fei Yi je regentom postao godine 245. nakon Jiang Wanove smrti. Njegov mandat je obilježen nastojanjem da se očuva mir na granicama, ali i postepenim slabljenjem državne uprave kojom je dominirao korumpirani eunuh Huang Hao.

Godine 250. je Fei Yi u jednom okršaju zarobio Guo Xuna, generala države Cao Wei. Tri godine kasnije ga je pozvao na banket, a Guo Xun je iskoristio priliku da iznenada ubije Fei Yija.

V. također uredi

Literatura uredi