Ovo je kinesko ime; porodično ime je Liu.

Liu Bei (161 – 21. jun 223)[1] je bio kineski vojskovođa, gospodar rata, a kasnije i osnivač i prvi car države Shu Han, jednog od Tri kraljevstva. Iako se relativno kasno upustio u borbu za vlast sa svojim suparnicima, te iako je u usporedbi s njima oskudijevao u materijalnim resursima i društvenom statusu, odnosno pretrpio niz poraza u krvavom građanskom ratu, Liu je na kraju uspio stvoriti vlastito kraljevstvo koje je na svom vrhuncu sadržavalo teritorije današnjih provincija Sichuan, Guizhou i Hunan, te dijelove Hubeija i Gansua.

U kineskoj popularnoj kulturi je Liu Bei, zahvaljujući Luo Guanzhongu i njegovom romanu Romansa Tri kraljevstva stekao reputaciju koja odgovara idealu benevolentnog, humanog vladara koji brine za svoje podanike i koji bira najbolje moguće savjetnike. Njegov fiktivni lik se smatra savršenim primjerom vladara konfucijanskih moralnih vrijednosti. Moderni historičari, međutim, drže da je Liu Bei u stvarnosti, usprkos formalnog promicanja konfucijanstva, bio sljedbenik totalitarne i makijavelističke filozofije kineskog legalizma.

Izvori uredi

  1. de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 478. ISBN 978-90-04-15605-0. 

Eksterni linkovi uredi

Car Zhaolie od Shu Hana
Rođen/a: 161 Umro/la: 223
Kraljevske titule
Nova titula Kralj Hanzhonga
219–221
Slijedi:
sam sebe
Prethodi:
sam sebe
car Shu Hana
221–223
Slijedi:
Liu Shan
Pretendirane titule
Prethodi:
Car Xian od Hana
— TITULARNI —
car Kine
Pretendent na carsko potomstvo
221–223
Razlog za neuspjeh sukcesije:
Tri kraljevstva
Slijedi:
Liu Shan