Erisihton iz Tesalije

Erisihton (starogrčki: Ἐρυσίχθων) bio je, u grčkoj mitologiji, sin Triopov i kralj Tesalije.

Eristihton prodaje svoju ćerku Mestru. Jedna od gravura Johanna Wilhelma Baura koje je izradio kao ilustracije za Ovidijeve Metamorfoze (VIII, 823–878). Posejdon se nalazi u pozadini, u donjem desnom uglu.

Jednom prilikom Erisihton je naredio da se poseče sve drveće u svetom gaju boginje Demetre. Jedan ogroman hrast bio je prekriven zavetnim vencima, koje su Demetri ostavljali ljudi koji su joj se tu došli pomoliti, pa su radnici odbili da poseku to drvo. Erisihton je sam dograbio sekiru i posekao hrast, i tom je prilikom usmrtio jednu nimfu drijadu, koja ga je na samrti proklela.

Demetra se odazvala nimfinoj kletvi i kaznila Erisihton tako što je pozvala Limos, boginju nepopostiljive i nezasite gladi da se smesti u njegov stomah. Tako je uzimanje hrane na Erisihtona delovalo kao dodavanje ulja na vatru: što je više jeo, to je bio sve gladniji. Erisihton je prodao sav svoj imetak kako bi mogao kupovati hranu, ali i dalje je ostajao gladan. Na kraju je stao prodavati i svoju kćer, Mestru, za ženu onome ko plati ugovorenu cenu. Međutim, zahvaljujući svojoj sposobnosti da menja oblik, koju joj je bio podario njen ljubavnik Posejdon, Mestra bi se uvek, kad bi bila prodata nekome, vratila kući u nekom drugom obličju. Najznamenitija žrtva ove podvale bio je Sizif, koji, usprkos svoj svojoj lukavosti, nikako nije mogao zadržati svoju nesuđenu snahu (hteo je Mestru udati za svoga sina Glauka).[1][2][3]

Erisihton je naposletku pojeo samog sebe, mučen neutaživom gladi.[4][5]

Reference uredi

Vanjski linkovi uredi