Emanuel Leutze

Emanuel Leutze
Romantizam

Emanuel Leutze 1870-ih
Biografske informacije
Rođenje 24. maja 1816.
Schwäbisch Gmünd, Württemberg, Njemački Savez
Smrt 18. jula 1868.
Washington, SAD
Nacionalnost američko
Praksa Düsseldorf, Philadelphia, Washington
Znamenita djela

Emanuel Leutze (Schwäbisch Gmünd, 24. maja 1816. – Washington, 18. jula 1868.), američki je slikar njemačkoga porijekla. Autor mnogih historijskih slika (George Washington prelazi rijeku Delaware) i portreta. Freskama je oslikao dvorane u Capitolu.

Život i djeloUredi

Leutze je kao dječak došao u Sjedinjene Američke Države 1825. god., a studirao je slikarstvo u Philadelphiji. U dobi od 25 godina privremeno se vratio u Njemačku na studij kod Carla Friedricha Lessinga na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu. Leutze tada studira i historiju umjetnosti u Düsseldorfskoj školi. Njegova najpoznatija slika Washington prelazi rijeku Delaware (1851.) datira iz tog vremena i sadrži impresije o krajoliku rijeke Rajne kod Kaiserwertha. Druga verzija ove slike sada je u posjedu Metropolitan muzeja u New York-u, a prva je izgorjela tokom Drugog svjetskog rata u Kunsthalle-u u Bremenu. Leutze je bio dugogodišnji predsjednik Udruge Düsseldorfskih umjetnika koja je 1848. dovela je do osnivanja društva likovnih umjetnika Malkasten („kutija sa slikarskim bojama”), a 1856. godine na stvaranje Deutschen Kunstgenossenschaft-a („njemačke umjetničke zadruge“). God. 1842. odselio se u München, a od tamo u Veneciju i Rim. God. 1845. vratio se u Düsseldorf gdje je u oktobru oženio Juliane Lottner. Njezin portret naslikao je 1846. i 1847. (Jantarna ogrlica, Supruga s kćeri Idom). U to vrijeme posvetio je svoje slikarstvo motivima američke historije kao što je Kolumbo pred vijećem u Salamanci, Kristofor Kolumbo na vratima samostana La Nahida, Sir Walter Raleigh i kraljica Elizabetha u šetnji (1845.) , Torquemadu postavlja kralj Ferdinand, Veleposlanstvo Židova (1846.), Puritanac, njegova kći pred slikom Začuđujuće Gospe (1847.) i Washington okuplja trupe na Monmouthu (1852.-54.).

Godine 1859. preselio se natrag u SAD gdje je bio zadužen za dekoriranje dvorane Kongresa i Senata u washingtonskom Capitolu historijskim freskama. Tu je 1861. god. naslikao i monumentalnu fresku Westward the Course of Empire Takes Its Way.

Vanjske vezeUredi