Sir Edwin Arnold
Biografske informacije
Rođenje 10. jun 1832. (1832-06-10)
Gravesend, Kent
Smrt 24. mart 1904. (dob: 71)
Nacionalnost engleska
Supružnik
  • Katherine Elizabeth Bidulph (? -1864
(njena smrt)
Djeca Edwin Lester Anrold
Obrazovanje
Alma mater University College, Oxford
Zanimanje novinar, urednik, pjesnik
Opus
Književne vrste poezija
Teme religija, Orijent
Jezik engleski
Znamenita djela

Sir Edwin Arnold KCIE CSI (10. jun 1832 – 24. mart 1904) bio je engleski pjesnik i novinar, najpoznatiji po epskoj poemi The Light of Asia,[1]jednom od prvih djela zapadne književnosti inspiriranim budizmom.

Zanimanje za Orijent je stekao u mladosti kada je poslan za nastavnika u Government Sanskrit Collegeu u tadašnjoj Britanskoj Indiji. Tokom boravka je bio svjedok, a kraće vrijeme i sudionik gušenja Sepojskog ustanka 1857. Četiri godine kasnije se vratio u Britaniju i zaposlio kao novinar u listu The Daily Telegraph, gdje će neko vrijeme biti i glavni urednik. Postao je poznat po svom interesu za Afriku; zajedno s listom New York Herald je organizirao znamenitu Stanleyevu ekspediciju u dolini Konga. Također je prvi 1874. predložio zamisao o transkontinetalnoj željezničkoj pruzi od Kaira do Capetowna.

Kasnijim generacijama je, međutim, daleko poznatiji kao autor epa The Light of Asia, objavljenom 1879. Do kraja života se zanimao za orijentalne teme. Bio je jedan od osnivača društva Mahabhodi koje nastoji obnoviti budističke tradicije u Indiji. Pred kraj života je bio oženjen za Japanku Tama Kurokawa te pisao djela posvećena Japanu.

Njegov sin Edwin Lester Arnold je kasnije postao poznat po fantastičnim i science fiction romanima.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi

Položaji u medijima
Prethodi:
Thornton Leigh Hunt
urednik Daily Telegrapha
1873–1888
Slijedi:
John le Sage