Eberhard od Frankonije

Eberhard III (cca. 885 – 939) bio je njemački plemić i princ iz Konradinske dinastije, koji je od decembra 918. do smrti bio vojvoda Frankonije.

Bio je brat njemačkog kralja Konrada I, a od 913. grof Hessengaua i Persgaua, te 918. grof od Oberlahngau. Frankonijom je zavladao 914. kao markgrof, da bi titulu vojvode stekao 918. Od 926. do 928. je nakratko bio i vojvoda Lotaringije.

Eberhard je titulu frankonijskog vojvode stekao zahvaljujući svom bratu, koji je u decembru 918. na samrti odlučio svoju krunu, umjesto članovima vlastite porodice, predati saksonskom vojvodi Heinrichu; Konradov je motiv bilo nastojanje da se postigne pomirenje između Saksonaca i Franaka, odnosno spriječi raspad istočnofranačkog (njemačkog) kraljevstva na plemenske države u trenutku kada su ga sa istoka ugrožavali Mađari. Konrad je kao kompenzaciju dobio Frankoniju.

Eberhard je ispočetka bio vjeran novom kralju, čak u toj mjeri da mu je 926. povjerena vlast nad vojvodstvom Lotaringija gdje je za dvije godine ugušio pobune, a potom mirno predao vlast novom vojvodi.

Dolazak Heinrichovog sina Otona na prijestolje 929. je, međutim, doveo do kvarenja odnosa sa saksonskom dinastijom, jer je Oton, za razliku od oca, inzistirao na jačanju centralne vlasti i umanjivanju moći velikaša. Povod za sukob je bio incident 937. koji se zbio u zamku Helmern kraj Peckelsheima, gdje je komandant lokalnog garnizona, Saksonac, odbio položiti zakletvu ne-Saksoncu. Kralj je Eberharda pozvao u Magdeburg gdje ga je natjerao da za kaznu plati globu, a njegove pomoćnike da nose mrtve pse na ulicama. Eberhard je takvo poniženje iskoristio kao povod da 938. digne ustanak. Njemu su se pridružili Otonov brat Thankmar i bavarski vojvoda Eberhard. Pobuna je nakratko ugušena nakon Thankmarove likvidacije 938.

Međutim, već sljedeće godine je Eberhard digao novi ustanak. Ovaj put je na svoju stranu doveo lotaringijskog vojvodu Giselberta, a podršku ustanicima je pružio i zapadnofranački (francuski) kralj Louis IV. Međutim, ustanici su 2. oktobra 939. odlučno poraženi u bitci kod Andernacha gdje je Eberhard poginuo.

Izvori uredi

Eberhard od Frankonije
Rođen/a: ca. 885 Umro/la: 23. oktobar 938
Prethodi:
Konrad III Mlađi
vojvoda od Frankonije
918–939
Slijedi:
ispražnjeno
titulu sljedeći držao
Konrad VI