Bitka kod Andernacha

Bitka kod Andernacha se odigrala na obali Rajne 2. oktobra 939. između njemačke kraljevske vojske na jednoj, i pobunjenih velmoža na čelu sa frankonijskim vojvodom Eberhardom i lotaringijskim vojvodom Gilbertom (Giselbertom) na drugoj strani. Njime je okončana pobuna njemačkih velikaša protiv njemačkog kralja Otona I.

Bitka kod Andernacha
Datum 2. oktobar 939
Lokacija Andernach, Lotaringija
Ishod pobjeda kralja, slom ustanka
Sukobljene strane
Kraljevina Njemačka
(Istočna Franačka)
Vojvodstvo Frankonija
Vojvodstvo Lotaringija
Komandanti i vođe
Konrad Kurzbold
Udo von der Wetterau
Eberhard
Gilbert
Snage
nepoznato nepoznato

Do pobune je došlo 938. godine nakon što je Eberhard odbio iskazati vjernost kralju Otonu. Eberhard je bio vjeran Otonovom ocu Heinrichu Ptičaru, ali samo zato što je stari monarh sebe vidio kao "prvog među jednakima" u odnosu na njemačke plemiće. Oton je, međutim, bio odlučan da ojača centralnu vlast, a što je protiv njega okrenulo ne samo velikaše poput Eberharda, nego i članove vlastite porodice kao što su bio braća Thankmar. Godine 938. je Oton uspio likvidirati Thankmara, ali je Eberhard sljedeće godine na svoju stranu privukao Otonovog brata, bavarskog vojvodu Heinricha I i lotariginijskog vojvodu Giselberta; podršku ustanicima je pružao i zapadnofranački (francuski) kralj Louis IV.

Oton je ustanike prvo porazio kod Xantena, ali nije uspio uhvatiti njihove vođe. Eberhard i Giselbert su se pregrupirali i ponovno napali kraljeva područja na obali Rajne, prvo opljačkavši Niederlahngau. Kada su prelazili Rajnu kod Andernacha, iznenadio ih je manji odred kraljevih lojalista pod grofom Konradom Kurzboldom od Niedrelahngau i njegovim rođakom Udom, grofom od Wetteraua i Rheingaua. Eberhard je poginuo u borbi, a Giselbert se utopio u Rajni prilikom pokušaja bijega. Na taj je način skršena pobuna, a Oton uspostavio svoj autoritet u kraljevstvu.