Za ostala značenja, vidi Dvor (razvrstavanje).

Dvor je izraz koji u svom originalnom značenju označava domaćinstvo, tj. porodicu, sluge i članove svite nekog monarha ili plemića. Kroz historiju se na dvorovima razvila složena hijerahija među članovima, odnosno protokol, a dvorovi su služili kao središte državne uprave. Dvorovi su obično imali sjedišta u zgradama koje su se veličinom, raskoši ili na neki drugi način razlikovali od ostalih, običnih zgrada, pa takve zgrade predstavljaju sinonim s izrazom "dvor" (vidi: dvorac).

Dvor je u srpskom narodu skup zgrada izgrađenih tako da formiraju unutrašnje dvorište. Zgrade mogu biti poređane tako da se naslanjaju jedna na drugu, ili su povezane u zatvoreni prostor zidovima. U prizemnim prostorijama je bio prostor za stoku, ostave i spremišta, kao i za život posluge. Kada je dvor upravno sedište vladara, a ne samo bogatog zemljopsednika, opasan je još jednim spoljašnjim zidom sa kulama za osmatranje. U podnožju ovih zidova su bile prostorije za smeštaj vojnika, oruđarnica, zanatlija i u ovom slučaju se naziva "gradom (gradinom) sa dvorom".

Literatura

uredi
  • Adamson, J. The Princely Courts of Europe, 1500–1750. 1999.
  • Birke, A., and R. Asch (eds.), Courts, Patronage and the Nobility at the Beginning of the Modern Period, 1450–1650. 1991.
  • Dickens, A.G. (ed.), The Courts of Europe: Politics, Patronage and Royalty, 1400–1800. 1977. Emphasis on patronage.
  • Elias, Norbert, The Court Society (Die höfische Gesellschaft) 1983 (in German 1969). Sociology of the court.
  • Duindam, J. Myths of Power: Norbert Elias and the Early-Modern European Court 1994. Critique of Elias.
  • Fox, Robin Lane, Alexander the Great. 1973. The "companions".
  • Oxford University bibliography of Early Modern courts, structure and patronage, 2002 Arhivirano 2006-12-09 na Wayback Machine-u