Duh vremena (film)

film

Zeitgeist, the Movie ili samo Zeitgeist (od nemačkog [ˈt͡saɪtɡaɪst] što znači Duh vremena) je američki dokumentarni film iz 2007. godine. Film predstavlja dokumentarni ekspoze o religiji, vlasti i globalnoj ekonomiji. Centralne teme filma uključuju mit o Isusu Hristu, teroristički napad na Ameriku 11. septembra 2001. godine, i američke Federalne rezerve. U filmu su predstavljene teorije zavere koje proističu iz ove tri teme.

Radnja filmaUredi

Film počinje sa animiranim apstraktnim prikazima, sadrži snimake, karikaturu i audio citate o duhovnosti, zatim snimke rata, eksplozija i napada na Ameriku 11. septembra. Uvod filma završava se sa monologom pokojnog komičara George Carlin-a o religiji uz crtani film.

Prvi deo, pod nazivom Najveća bajka ikada ispričana, bavi se pitanjem religije i Bogom, tvrdeći da je hrišćanska religija uglavnom potiče iz drugih religija, povezana sa astronomskim činjenicama, astrološkim mitova i tradicijama, koji su izvedeni iz zajєdničkih elemenata sa drugima. U cilju objašnjenja mita o Isusu, ovaj deo tvrdi da ne postoji istorijski Isus nєgo književni i astrološki hibrid, napravljєn iz političkih potreba Rimskog carstva.

Drugi deo, Ceo svet je pozornica, koristi integralne snimake o nekoliko 9 / 11 teorija zavere, filmove koji ilustruju napade 11. septembra da su bili ili orkestrirani, ili dozvoljeni da se dogode od strane Sjedinjenih Američkih Država u cilju stvaranja masovnog straha, uz opravdanje za rat protiv terorizma, imaju izgovor za uskraćivanje građanskih sloboda, proizvode ekonomsku korist bankarima i multi-nacinalnim kompanijama. Ovde se tvrdi da je američka vlada unapred znala o napadima, namerno dozvoljeno da avioni dostignu svoje ciljeve, kao i da su Svetski trgovinski centar, zgradu 1, 2, i 7 podvrgnuli kontrolisanom rušenju.

 
Napadi 9/11 su deo filma

Treći deo, pod naslovom Ne brini za Ljude iza zavese, tvrdi da su se tri rata SAD-a tokom dvadesetog veka vodili čisto za ekonomsku dobit, izazvani od "internacionalnih bankara" (porodice Rotšild, Rokfeler, Liman, Varburg. Film navodi da su određeni događaji projektovani kao izgovor da SAD uđu u rat, uključujući potapanje RMS Lusitanija, napad na Perl Harbur, i Incident u Tonkinškom zalivu .

Prema filmu, SAD je bila primorana od strane Banke Federalnih Rezervi da bude upletena u ove ratove, i to ne sa ciljem da pobedi, nego da se održi sukob, jer to tera američku vladu da pozajmljuje novac od banke, i samim time povećava profit "međunarodnim bankarima" koji su vlasnici Banke Federalnih Rezervi (Akcionarsko Drustvo od 1913-e). Film zatim tvrdi da su Savezni porezi na dohodak protivzakoniti.

 
Federal Reserve

NagradeUredi

Film je prikazan 10. novembra 2007 u Egipatskom pozorištu u Holivudu, kao deo četvrtog Artivist filmski festival, gde je osvojio nagradu najbolje ostvarenje u Artivist Duh kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova. Septembra 2008, Cajtgajst film je dobio posebno priznanje, nagradu na Rutger Hauer ICFILMS filmskom festivalu u Milanu, Italija.

PovezanoUredi

Vanjske vezeUredi