Dinke
Ukupna populacija: 2.500.000-3.000.000
Populacija: {{{populacija}}}
Jezik: dinka jezik
Religija: hrišćanstvo
Etnička grupa:

Dinka je naziv za afričku etničku grupu koja živi u močvarnoj oblasti Bahr el Gazal u dolini Nila. S tri miliona pripadnika predstavljaju najveću etničku grupu Južnog Sudana.

Istorija uredi

U prošlosti, njihov način života je bio polunomadski. U sušnoj sezoni su se bavili uzgojem stoke, a u kišnoj sezoni uzgojem prosa. Ranije nisu imali posebnu državnu organizaciju, a danas predstavljaju najdominantniju etničku zajednicu u Južnom Sudanu. Nekada su bili poznati i po svojoj miroljubivosti, što je svakako promenio Sudanski građanski rat. Godine 1982. je Džon Garang (John Garang de Mabior), rodom Dinka, osnovao Sudansku narodnooslobodilačku armiju i započeo Drugi sudanski građanski rat protiv islamističke sudanske vlade u Kartumu. U sledeće dve decenije je veliki broj Dinka masakriran od strane vladinih snaga, a deo je stradao u obnovljenom sukobu s tradicionalnim neprijateljima Nuerima.

Osobine uredi

Po veri su uglavnom hrišćani ili animisti. Dinke se ističu po neobičnoj visini, zbog čega su Dinka žene dugo vremena bile prilično cenjene u orijentalnim haremima, a sami Dinke vekovima su trpeli napade od strane trgovaca robljem.

Poznate osobe uredi

Supermodel Alek Vek (Alek Wek) je jedna od najpoznatijih Dinka u današnjem svetu.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi