Die Heuwels Fantasties

Die Heuwels Fantasties (srpskohrvatski: Fantastična brda) je afrikanerski electro sastav iz Bellvillea, Južna Afrika.[2]

Die Heuwels Fantasties
Die Heuwels Fantasties: The Cape Town Festival nastup 2011. godine u Company Gardens
Die Heuwels Fantasties: The Cape Town Festival nastup 2011. godine u Company Gardens
Podaci
MestoBellville, Južna Afrika
Žanrelectro, pop
Aktivni period2007 – danas
Vezani članciaKING, Fokofpolisiekar, Lukraaketaar, Jack Parow, Van Coke Kartel, Thieve, Francois Van Coke, Laudo Liebenberg, Adriaan Brand
Izdavačka kućaSupra Familias
Članovi
Hunter Kennedy
Pierre Greeff[1]
Fred den Hartog
Sheldon Yoko
Bivši članovi
Darren Rix
Leon Pienaar
Johnny de Ridder
Philip Erasmus
VebsajtSlužbena stranica

Die Heuwels Fantasties sačinjavaju Hunter Kennedy (također član Fokofpolisiekara i bivši član aKINGa), Pierre Greeff[1] (također član Lukraaketaara), Fred den Hartog (također član Thievea) i Sheldon Yoko (također član Die Gevaara).

Kennedy i Greeff počeli su sa 15, odnosno 16 godina zajedno pisati pjesme. Tada je Kennedy bio u sastavu New World Inside, a Greeff u sastavu Time Spent. Kasnije je Kennedy prešao u Fokofpolisiekar, a Greeff u Lukraaketaar. Nakon toga 2007. godine nastaju Die Heuwels Fantasties.[3] U trenutku osnivanja sastav su sačinjavali Hunter Kennedy, Pierre Greef i Johnny de Ridder. Kasnije su Philip Erasmus i Fred den Hartog došli kao bubnjar, odnosno gitarista.

Godine 2010. dobili su SAMA nagradu u kategoriji Beste Alternatiewe Album in Afrikaans za Die Heuwels Fantasties.[4]

Početkom 2014. godine, najnoviji član sastava (u tom trenutku), Phillip Erasmus, izašao je iz sastava nakon "sloma" na društvenim mrežama (kako su mediji tada citirali), kada je postavio slike i statuse sa referencama na novac i pohlepu na Facebook stranicu Die Heuwels Fantasties.

Pored vlastitih pjesama, sastav surađuje i sa rapperom Jackom Parowom. Pojavili su se u singlici Tussen Stasies na njegovom prvom albumu, a on se pojavio u pjesmi Die Vraagstuk na sastavovu prvom albumu.

Prvi album: Die Heuwels Fantasties uredi

Sastavovu prvom albumu, istoga imena, doprinos su dali Francois Van Coke (Fokofpolisiekar i Van Coke Kartel), Laudo Liebenberg (aKING), Adriaan Brand (Springbok Nude Girls), Neil Basson (Foto na Dans) i rapper Jack Parow. Album je objavljen 19. ožujka 2009. godine, kao treća objava Hunterove i Pierreove produkcijske kuće, Supra Familias.

Prije objavljivanja samoga albuma, Die Heuwels Fantasties su izbacili dvije singlice za besplatno preuzimanje na Last.fm, koje su privukle tisuće slušatelja. Ove pjesme su dostigle broj jedan na mnogim kampuskim radio postajama, a prvi spot, Vinger Alleen, proveo je tri tjedna na prvom mjestu na afrikaans TV kanalu MK. Ova pjesma je nominirana za Najbolji video na MK Awards u ožujku 2009. godine, čak prije njihovog prvog nastupa.[5]

Na kraju su izbacili elektronsku verziju fenomena na Avontoer’s Groot Gees Rock Fees 26. prosinca 2008. godine. Njihov EP, izdan u ograničenom broju primjeraka na USB-ovima, Pille Vir Kersfees (dizajniran da izgleda kao kapsula pilule), rasprodao se za nekoliko tjedana.[6]

Njihova prva singlica, Vinger Aleen, kao i singlica Pille vir Kersfees, su ubačene na kompilacijski CD Bellville Rock City, uz spot za tu pjesmu.[7]

Krajem studenoga 2010. godine sastav izbacuje deluxe verziju svog prvog albuma, odakle je prva singlica Doodgewone Aand 12. kolovoza 2010. izašla na Facebooku. Za ovu verziju, gdje su se pored pjesama sa originalnog albuma nalazile i nove, raspisano je natjecanje za davanje imena. Pobjedu je odnio Namibijac Stefan van Zijl sa naslovom Vlae, waansin, trompette, jasmyn..[8]

Za spot za Hyg Duiwel sastav je 2011. godine dobio MK nagradu za najbolji spot. Ovaj spot je u cjelini snimljen u Nizozemskoj.

Naredni albumi uredi

Sastavov drugi studijski album, Wilder as die Wildtuin, izašao je u prodaju 11. ožujka 2011. godine. To je prva stvar koju su objavili još od Doodegewone Aand koja se nalazila na soundtracku za afrikaans film Bakgat 2 iz 2010. godine[9]. Ovo je također prvi album sa novim članom sastava, Phillipom Erasmusom, na bubnjevima.

Album se jasno razlikuje od njihovog prethodnog electro-pop stila, težeći više ka pop-rock zvuku. Kao i na prvome albumu, gostovalo je mnogo drugih umjetnika. Wilder as die Wildtuin je raznovrstan, sa sporim melodičnim pjesmama poput Wonder bo Wonder, koja podsjeća na Klein Tambotieboom sa prvog albuma, dok druge pjesme poput Heel Te Mal održavaju electro naslijeđe sastava.

Album Wilder as die Wildtuin je bio najprodavaniji album na južnoafričkoj nacionalnoj listi SABC-a. To je bio prvi put u 40-godišnjoj povijesti liste da je jedan afrikaans glazbeni album zauzeo prvo mjesto.

Kasnije su uslijedili puni albumi Alles Wat Mal Is i Ja. Nee. Lekker., koji izlaze krajem 2012., odnosno 2014. godine.

Diskografija uredi

Studijski albumi uredi

EP-ovi uredi

Internet uredi

Kompilacijski albumi uredi

  • MK89 Hoordosis: Vol. 3 (2008, Next Music)
  • Bellville Rock City (2008, Rhythm Records)
  • Oppikoppi Smoorverlief (2009, Next Music)
  • Twintig Jaar Later: Van Voëlvry Tot Fokof (2009, Next Music)
  • South African Indie Volume One (2009, Rhythm Records)
  • Vredefest Elektro (2009, Supra Familias)

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Pierre Greeff oor Die Heuwels Fantasties se Alles Wat Mal Is”. LitNet.  (af)
  2. www.channel24.co.za/Music/News/first-look-die-heuwels-fantasties-releases-new-music-video-with-jr-20170519 (en)
  3. www.oppikoppi.co.za/blogs/oppikoppi/archive/2007/12/07/ontmoet-nuwe-band-die-heuwels-fantasties.aspx (af)
  4. Afrikaanse kunstenaars tops by Samas Arhivirano 2010-04-21 na Wayback Machine-u, Nuus24 (af)
  5. „Die Heuwels Fantasties: Album Release « Musical Mover & Shaker!”. Arhivirano iz originala na datum 2009-03-24.  (en)
  6. „Speakerbox - Interview: Die Heuwels Fantasties”. [mrtav link] (en)
  7. „Cape Town Today: Bellville Rock City Launch III”.  (en)
  8. 10and5.com/2010/11/17/die-heuwels-fantasties-crowdsourcing-creative/ (en)
  9. Bakgat! 2 soundtrack available soon[mrtav link], Artlink (en)

Materijali za čitanje uredi

Vanjske poveznice uredi

Glazbeni spotovi uredi