1972.

David (Ninov)
1972. jul 1972.
Skoplje SkopljeSFRJ
Datum smrti:    [[]] [[]]
Mesto smrti:  ()

David Ninov (Skoplje, 27. jul 1972) je vikarni episkop stobijski i mjestobljustitelj strumički.

Životopis uredi

Episkop stobijski David je rođen 27. jula 1972. godine u Skoplju. Bio je urednik literaturnog lista „Stremež“, i objavio nekoliko zbirki stihova. Dobitnik je nagrade „Mlada Struga“. U manastir odlazi 1995. godine. Zamonašen je 1996, i iste godine je rukopoložen u đakonski čin. Godine 1997, rukopoložen je u sveštenički čin. Za igumana je proizveden 1999. godine. U manastiru je uređivao list Uspenie Arhivirano 2013-09-27 na Wayback Machine-u, koji tretira teme monaškog života, savremenu bogosloviju i svete Oce. Zajedno sa monasima i monahinjama, sestrinstvo i bratstvo, kod kojih služi kao duhovnik, januara 2004, sa strane Njegovog blaženstva arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog gospodina Jovana VI, biva primljen u jurisdikciju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.

Srednje obrazovanje je završio u Skoplju. Studirao je starogrčku i latinsku filologiju na Institutu za klasične studije u Skoplju. Diplomirao je teologiju na Teološkom fakultetu državnog Aristotelovog univerziteta u Solunu, Grčka.

Radi i izvršava zadatke prvog sekretara Svetog arhijerejskog sinoda Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, a istovremeno je i urednik zvanične internet stranice Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, kao i „Sobornost”, lista arhiepiskopije.

Episkop uredi

Za pomoćnog episkopa stobijskog je izbran od Svetog arhijerejskog sinoda Pravoslavne ohridske arhiepiskopije 29. juna 2006, ali zbog drugog, politički motivisanog, zatvaranja Njegovog blaženstva arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana VI, hirotonija u episkopski čin izvršena je 17. juna 2007 godine.

Za episkopa je rukopoložen od arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana, uz sasluženje više Episkopa, u paraklisu posvećenom prepodobnom Maksimu Ispovedniku u Nižepolju, Bitolj.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi