Dan kada je umrla muzika

Dan kada je umrla muzika (engleski: The Day the Music Died) je naziv za pad malog putničkog aviona Beachcraft Bonanza koji se zbio 3. februara 1959. kraj mjesta Clear Lake i u kome je poginuo pilot i sva tri putnika. Ta tri putnika su bili Buddy Holly, Ritchie Valens i The Big Bopper Richardson i u trenutku smrti su se smatrali jednim od najvećih zvijezda američkog rock and rolla. Tragičan kraj trojice mladih i popularnih muzičara na samom vrhuncu karijere ostavio je duboki utisak na njihove obožavatelje, ali i suvremenike te postao predmetom brojnih referenci u američkoj popularnoj kulturi, od kojih je možda najpoznatija pjesma American Pie Dona McLeana.

The Day the Music Died

Spomenik na mjestu pada, 16. septembar 2003.
Događaj - sažetak
Datum 3. februar 1959.
Tip kontrolirani let u teren
Mjesto kraj Clear Lakea, SAD
43°13′12″N 93°23′0″W / 43.22000°N 93.38333°W / 43.22000; -93.38333
Putnici 3
Posada 1
tip aviona Beechcraft Bonanza
Polazište leta Mason City Municipal Airport

Do nesreće je došlo na turneji poznatoj kao Winter Dance Party, za vrijeme koje je grupa tada popularnih rock muzičara i bendova trebala održati koncerte u dvadeset četiri grada širom Srednjeg zapada u manje od tri tjedna. Autobus, kojim su muzičari bili prisiljeni svakodnevno prelaziti ogromne razdaljine, nije bio opremljen za zimske uvjete; na samom početku se pokvario uređaj za grijanje. 31. januara 1959. se i sam autobus na putu iz Dulutha u Appleton pokvario te je bubnjar Carl Bunch dobio smrzotine zbog kojih je hospitaliziran, prisilivši bendovi da jedni drugima "posuđuju" preostale bubnjare. Iza toga su održani koncerti u Green Bayu u državi Wisconsin i Clear Lakeu u državi Iowa. Prilikom posljednjeg koncerta 2. februara je Holly bio strahovito frustriran nedostatkom automata za pranje rublja, kao i umoran zbog stalnog putovanja hladnim i pokvarenim. Stoga je članovima svog benda - Waylonu Jenningsu i Tommyju Allsupu - predložio da unajme avion kojim bi otputovali do 610 km udaljenog Moorheada u Minnesoti gdje su imali zakazan sljedeći nastup.

Holly je uspio - za 36 US$ po putniku - unajmiti mali privatni avion kompanije Dwyer Flying Service u Mason Cityju, kojim je pilotirao 21-godišnji Roger Peterson. Osim pilota, u avionu je bilo sjedala za još tri putnika. Čuvši za to, Richardson, koji je tokom putovanja obolio od gripe, zamolio je Jenningsa da mu prepusti mjesto u avionu. Jennings je pristao, a na što je Holly u šali rekao "Nadam se da će se tvoje dupe smrznuti u autobusu". Jennings je na to odgovorio s "Nadam se da ćeš se srušiti s avionom", riječima koje će ga poslije "progoniti do kraja života".[1][2] Na kraju je i Valens Allsupa zamolio za njegovo mjesto u avionu. Allsup je umjesto toga predložio da bace novčić u zraku; tu je okladu dobio Valens i tako dobio mjesto u avionu.

Avion je s aerodroma u Mason Cityju odletio u 00:55 po lokalnom vremenu. Vlasnik aviona Hubert Dwyer je, nakon bezuspješnih pokušaja da stupi u kontakt sa svojim pilotom, prijavio nestanak aviona u 3:30. Sljedećeg jutra je sa avionom Cessna krenuo u potragu i, prateći Petersonovu rutu, zapazio olupinu u kukuruzištu oko 9,7 km sjeverozapadno od aerodroma. Kasnije su pronađena i trupla sve četiri žrtve; muzičare je službeno identificirao Carroll Anderson, s obzirom da je ostatak benda autobusom putovao u Moorehead.

Istraga je kasnije pokazala kako je do nesreće došlo zbog kombinacije lošeg vremena (snijeg), slabe vidljivosti i ljudske greške (Peterson je pred polijetanje zaboravio provjeriti opremu), a što je sve prouzročilo prostornu dezorijentaciju; Peterson je mislio da se uspinje dok mu se avion, zapravo spuštao, te udario u tlo brzinom od 270 čv.

IzvoriUredi

  1. VH1's Behind the Music "The Day the Music Died" interview with Waylon Jennings
  2. "Waylon’s Buddy: Jennings Never Forgot His Mentor". CMT. http://www.cmt.com/artists/news/1452295/02142002/holly_buddy.jhtml. 

Eksterni linkoviUredi