Otvori glavni meni
Damien Hirst
Young British Artists

Damien Hirst, kadar iz filma The Future of Art.
Biografske informacije
Rođenje 7. jun 1965. (1965-06-07) (dob: 54)
Bristol, Engelska
Nacionalnost britanska
Profesionalne informacije
Obrazovanje Jacob Kramer College, Leeds; Goldsmiths
Opus
Polje konceptualna umjetnost, instalacijska umjetnost, slikarstvo
Pokrovitelji Charles Saatchi
Znamenita djela
Nagrade

Dejmijen Herst (eng. Damien Hirst) (rođen 7. juna 1965.) je engleski umetnik iz talasa Mladih britanskih umetnika (eng. Young British Artists ili YBAs). Tokom devedesetih dominirao je engleskom kulturnom scenom.

Dela i kolekcijeUredi

 
Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog

Najpoznatija kolekcija Herstovih dela je Prirodna istorija (eng. Natural History) koja se sastoji od mrtvih životinja (krava, ovaca, ajkula itd.), ponekad isečenih i postavljenih u staklene vitrine i bazene napunjene formalinom.

Najpoznatije delo iz ove serije je Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog (eng. The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living). Delo je u stvari mrtva ajkula duga 3,6 m postavljena u vitrinu sa formalinom. iz iste serije je i delo In his infinite wisdom – zapravo u formalin uronjeno deformisano telo krave.

Tokom devedesetih Herst je imao odličnu saradnju sa kolekcionarem Čarlsom Sačijem, no ta saradnja je obustavljena u 2003.

Najskuplji umetnik današnjiceUredi

Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog ga je 2002. učinila drugim najskupljim umetnikom današnjice, a u junu 2007, Herst je postao najskuplji umetnik današnjice prodajom Bajkovitog proleća (eng. Lullaby Spring) za 9,65 miliona funti [1]


Charles SaatchiUredi

1991, Charles Saatchi je ponudio da sponzoriše Hirstova dela ma kakva on hteo da napravi, i kao rezultat je bio vidljiv 1992 u prvoj izložbi britanskih mladih umetnika u Saatchi Galeriji u severnom Londonu. Hirstovo delo pod nazivom "Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living" ili fižička nemogućnost smrti u umu živoga" je bila ajkula u vitrini ispunjenoj formaldehidom, koja je prodata za 50 000 funti. Ajkula je ulovljena od strane naručenog pecaroša u Australiji čija je usluga iznosila 6 000 funti. Ovo delo je postalo ikona britanske umetnosti devedesetih godina, i simbol britart-a po celom svetu. Izložba je takođe sadržala "1000 godina". Kao rezulad ove predstave, Hisrt je bio nominovan za Turner-ovu nagradu te godine, međutim ona je pripala Grenville Davey-u.


ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi