Crni Gruja 2
Žanr TV serija
Dužina ~30 minuta
Režija Milorad Milinković
Producenti Bojan Stojiljković
Scenario Aleksandar Lazić
Uloge Nenad Jezdić
Boris Milivojević
Marinko Madžgalj
Nikola Kojo
Zoran Cvijanović
Država Srbija
TV stanica BK televizija
Prvo prikazivanje 22. oktobar 2004. - 14. januar 2005.
Broj epizoda 15

Crni Gruja 2 je srpska televizijska serija, snimljena 2004. godine, u produkciji RTV BK „Telekom“ i „BS Grup“.

Scenarista serije je Aleksandar Lazić. Glavne uloge tumače Nenad Jezdić, Boris Milivojević, Nikola Kojo, Zoran Cvijanović i Marinko Madžgalj. Ulogu Crnog Gruje je u ovoj sezoni umesto Sergeja Trifunovića tumačio Nenad Jezdić.

Serija je snimljena nakon uspešne prve sezone Crni Gruja iz 2003. godine, 2007. je snimljen film Crni Gruja i kamen mudrosti.

Serija je prepuna simbolike i pravi parodiju na srpsku istoriju i njene velikane.

Kratak opis uredi

Epizode opisuju Srbiju za vrijeme Prvog srpskog ustanka. Crni Gruja (Nenad Jezdić) pokušava da nastavi biznis sa Slovencima (Zmagom Zoran Cvijanović), ali Karađorđe (Nikola Kojo), pošto je ustanak, ne dopušta nikakvu trgovinu. Crni Gruja se preselio u bolju kuću nego onu prije ustanka. Karađorđe je odsjekao jezik Čedi Velji zbog dizanja u vazduh dugogodišnje zalihe turske kafe (u prvom delu).

Spisak epizoda uredi

Epizoda 1: Od trača do istine uredi

Karađorđe naređuje Crnom Gruji da pokupi ustanike iz svih 14 nahija. Tiosav dolazi kod Gruje i oni se dogovaraju oko skupljanja ustanika. Crni Gruja šalje Boleta i Čedu da objave narodu da su Turci zabranili lov na zečeve. Zmago daje ortopedski jezik Čedi. Karađorđe otkriva da je Gruja rekao da postoje zečevi ubice (što su u stvari uradili Bole i Čeda) i sprema kolac za njega.

Epizoda 2: Demokratija ili diktatura 1 dio uredi

U Ostružničkoj skupštini izvršeno je glasanje za vođu ustanka. Pola je bilo za, a pola protiv Karađorđa. Karađorđe je razočaran, i šalje Dobrilu koja voli Gruju kod njega na jednu noć da bi dobio još 2 glasa. U međuvremenu Crni Gruja pokušava da se iseli, ali mora da ostane kući zbog Karađorđa.

Epizoda 3: Demokratija ili diktatura 2 dio uredi

Na putu do Gruje, Dobrila nailazi na Jakova, Petra, i Milenka koji su protiv Karađorđa. Priča im gdje ide i zašto ide, a njih trojica brzo stižu do Gruje. Pokušavaju da ga ubiju, ali nailazi Karađorđe i tjera ih. Karađorđe takođe otkriva da je Crni Gruja uzeo od Druzile napitak i da ga je dao Čedi da on bude s Dobrilom. Zato iznosi Čedu iz kreveta. Ali se Gruja ne predaje. Uzima napitak i daje ga Boletu kojeg stavlja u krevet. Dobrila stiže i provodi noć sa Boletom umjesto Grujom. Na glasanju u Ostružnici za 1 glas je pobjedio Karađorđe. Kada je došla noć, Dobrila ponovo dolazi kod Crnog Gruje.

Epizoda 4: Sit ili glad uredi

Crni Gruja hoće da kupi od uja Pere parče zemlje u Zemunu, jer je to dobro mjesto za trgovinu. Karađorđe je takođe naumio da sebi kupi to parče, ali preko Zmage. Crni Gruja misli da Zmago kupuje to parče, a ne Karađorđe. Zato postavlja uja Peri 25% veću cijenu od Zmage (Karađorđa). Ali uja Pera traži 30% veću cijenu od Zmage, pa Crni Gruja to ne prihvata. U međuvremenu Turcima je nestalo hrane i kafe. Pokušavaju da je kupe od Pere, ali bez uspjeha. Zatim dolazi Crni Gruja i ponudi im dobru cijenu za kafu, a oni naravno prihvataju.

Epizoda 5: Paša ili Subaša uredi

Zmago i Mladen stižu kod Karađorđa kući i obaveštavaju ga da je Gruja kupio parče zemlje na pola puta ka Zemunu.Gruja se za to vreme raduje sa slugama kući,ne znajući za Karađorđev plan B.Karađorđe je poslao Zmaga da kaže dahijama da mogu da idu,ali da mu ostave nekoliko tovara blaga.Kasnije Gruja ubija dahije na reci.Kad je stigao kući Karađorđe ga ispituje o tovarima blaga i Gruja shvata da ih je sve Zmago prešao i otvorio trgovinu.

Epizoda 6: Pregovor ili dogovor uredi

Karađorđe šalje Gruju da pregovara sa Bećir–agom o tome da on ode, a da Srbima ostavi što više blaga.Međutim, Zmago kasnije uspeva u onome što Gruja nije uspeo, a topčići koje je Karađorđe tražio od Gruje Zmago odnosi ostavljajući Karađorđu samo jedan,koji je poslao preko Dobrile.

Epizoda 7: Ljubav ili preljuba uredi

Karađorđe je otišao u boj i ostavio je svog zamenika Smiljka u svojoj kući. Gruji to počinje da stvara probleme, jer ne može da trguje,pa zato šalje pismu ajduku Stanku, koji stiže dan kasnije. Gruja je poslao Stanka Smiljku. Stanko je (pošto je gej) mislio da je Smiljko muško (što je u stvari Smiljka iz prvog serijala). Kasnije shvata da je to žena i vraća se kod Gruje donoseći mu haljinu koju treba da obuče i da mu se nacrta u čatrlji na vrhu brda.

Epizoda 8: Voće ili povrće uredi

Bole i Čeda su sami kući,jer je Karađorđe odveo Gruju u boj na prevaru. Gruja se vraća ranjen. Sa druge strane Smiljka se nervira zbog tolikog čekanja Karađorđa da se vrati. Eržika ulazi i govori da je Karađorđe nju i Stamenu odveo sa sobom, ali je posle kratkog vremena nju vratio, a Stamenu zadržao. Kasnije Gruja šalje Boleta i Čedu kod Smiljke zbog prepakivanja plavog patlidžana i zelene salate. Gruja posle i sam dolazi u Karađorđevu kuću i zatiče Boleta u krevetu sa Eržikom. Posle otkriva Smiljku i ulazi u svađu s' njom, dok Čeda nosi salatu zeki iz Karađorđeve kuće.

Epizoda 9: Rub ili porub uredi

Gruja dolazi na ideju da prodaje donje seksi rublje, međutim lord Džoj Boj mu stvara probleme. Uveče kada je lord došao u Karađorđevu kuću, da bi se našao sa Smiljkom i Eržikom video je Gruju kako sedi. Posle kratkog razgovora Gruja je saznao da on u stvari hoće Eržiku i Smiljku za javnu kuću, pa ga je najurio. Kad se vratio kući video je da je lord vrbovao Čedo i Boleta, pa je rekao Boletu da mu donese šalče koje je štrikao za njega. Bole mu ga je doneo i Gruja je udavio lorda.

Epizoda 10: Duplo ili golo uredi

Karađorđe sprema maskenbal povodom slavlja pobede nad Turcima. Kada je Čeda došao kod Karađorđa da mu pokaže kostim Fatime od Bitola, Mladen dolazi na ideju da usvoji Čedu i da ga uda za Jakovljevog sina. Sa druge strane Gruja pokušava da pobegne iz zemlje. Noć pre bekstva Gruja je pozvao Stamenu i Eržiku u dva različita termina da se oprosti sa njima, međutim Bole je pobrkao termine, pa su došle jedna posle druge i potukle se. Karađorđe sa Mladenom, Jakovom i njegovim sinom dolazi kod Gruje gde je Čeda slučajno završio i tu obavljaju venčanje.

Epizoda 11: Vladanje ili... uredi

Gruja govori Boletu da Karađorđe hoće da ubije sve one koji su radili protiv njega. Čeda saznaje da Turci hoće da ubijaju sve srpske miševe i toliko se razljutio da je odlučio da se razvede. Stanoje prenosi vest Karađorđu i on nasilu vraća Čedu Jakovu, a Milenko i Petar odlaze iz Srbije. Karađorđe onda odlazi kod Gruje kući i govori Stanoju da unese kočeve.

Epizoda 12: Rusi ili Prusi uredi

Pošto zbog bolesti ne može da ode kod Rusa na pregovora, Karađorđe šalje Gruju sa Čedom tamo, međutim Gruja odbija Ruse da bi napakostio svom tetku. Kasnije stiže odgovor iz Ruskog poslanstva o pomoći sa opancima i Čeda pročita pismo. Zmago kasnije sklapa dogovor sa Srebroljubovim i Silbeliberom.

Epizoda 13: Kraj ili početak uredi

Kad Gruja saznaje da su Srbi potukli Turke (a trebalo je obrnuto), on odlazi kod Karađorđa kući i laže ga da Turci napreduju. Karađorđe govori Stameni i Eržiki da se pakuju, jer moraju da beže, a Gruji preti da ako ga je zeznuo da mu neće pomoći ni sto tetaka. Kasnije kad je Karađorđe otišao šajkom preko reke, Gruja na obali susreće kneza Miloša, koji je Boletov rođak dvaesčetvrtog stepena. Posle prepada Gruja govori u kameru "Završavaj ovaj serijal".

Epizoda 14: Pre ili posle uredi

Gruja, Bole i Čeda su pobegli iz kuće i sede na jednom proplanku i pričaju o ranijim događajima.

Epizoda 15: Šala ili neslano uredi

Prvi deo epizode se sastoji iz delova iz ranijih epizoda,a drugi o tome kako se snimala serija.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Nenad Jezdić Crni Gruja
Boris Milivojević Bole/knez Miloš Obrenović
Marinko Madžgalj Čeda Velja
Nikola Kojo Karađorđe
Zoran Cvijanović Zmago
Radoslav Milenković Tijosav
Tatjana Bokan Eržika
Rade Marković Mladen
Dejan Matić Jakov
Srđan Miletić Petar
Nikola Vujović Milenko
Isidora Minić Dobrila
Nebojša Ilić Aganlija
Nebojša Ljubišić Fočić Mahmed-Aga
Slobodan Ćustić Kučuk Alija
Dimitrije Ilić Mula Jusuf
Vlasta Velisavljević starac Fočo
Boris Komnenić Bećir-Aga
Ljubinka Klarić Smiljka/Smiljko
Ljubomir Bandović Stanko
Pavle Pekić Budimir
Danijel Nikolić ružni
Saša Ali lord Džoj Boj
Nela Mihajlović Stamena
Slobodan Boda Ninković Stanoje
Dušan Radović Turčin
Marko Baćović Srebroljubov
Ivan Zarić Silbeliber

Spoljašnje veze uredi