Crni Gruja je srpska TV serija, snimljena 2003. godine, u produkciji RTV BK „Telekom“ i „BS Grup“.

Crni Gruja
Scenarista Aleksandar Lazić
Režiser Igor Stoimenov
Uloge Sergej Trifunović
Boris Milivojević
Marinko Madžgalj
Nikola Kojo
Zoran Cvijanović
Nikola Pejaković
Zemlja porekla  Srbija
Jezik srpski
Broj epizoda 11
Produkcija
Montažer(i) Branislav Godić
Dužina trajanja ~ 35 minuta
Produkcija BK televizija
Telekom
BS Grup
Emitovanje
Prvi emiter BK televizija
Premijerno prikazivanje na BK televizija
Premijerno prikazivanje 10. oktobar 2003. – 19. decembar 2003.
Naslednik Crni Gruja 2
Srodno prikazivanje Crni Gruja i kamen mudrosti
Spoljašnje veze
IMDb profil

Scenarista serije je Aleksandar Lazić, a reditelj debitant Igor Stoimenov. Glavne uloge tumače Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Nikola Kojo, Nikola Pejaković, Zoran Cvijanović, Marinko Madžgalj, Dušanka Stojanović, Nikola Simić, Ratko Tankosić, Gorica Popović.

Serija je urađena po uzoru na englesku seriju „Crna Guja“ iz 1983. godine sa Rouanom Atkinsonom u glavnoj ulozi.

Serija je prepuna simbolike i pravi parodiju na srpsku istoriju i njene velikane (Karađorđa, Vuka Karadžića, Miloša Obrenovića itd.). Na primer, Karađorđe je prikazan kao ženskaroš i grubijan koji se na surov način obračunava sa svojim neistomišljenicima, prethodno ih proglasivši izdajnicima naroda. Sa druge strane, ismeva se i invaliditet Vuka Karadžića. Naime, oduzetost njegove leve noge pripisuje se Karađorđevom besu zbog slabe ocene koju je dobio u Vukovoj školi „lepog pisanija“. Takođe, početak Prvog srpskog ustanka je prikazan kao sticaj slučajnih i nes(p)retnih okolnosti, a ne kao planski rad srpskih glavaša radi oslobođenja Srbije od turskog ropstva.

Nakon uspešnog prvog dela, snimljen je i nastavak „Crni Gruja 2“, sa ponešto izmenjenom glumačkom postavom (u ulozi Crnog Gruje je Nenad Jezdić).

Kratak opis uredi

Epizode opisuju Srbiju u 19. veku. Teška vremena za sitne, ali ambiciozne srpske preduzetnike kao što je gazda Gruja (Sergej Trifunović). Gruja je čovek širokih shvatanja koji je razvio sopstveni biznis – preprodaju svinja Turcima. Pošto ta saradnja ne donosi očekivanu dobit Gruja pokreće nov posao sa uvek predusretljivim Slovencima (Zoran Cvijanović u ulozi Slovenca Zmaga). Biznis cveta ali gazda Grujine planove ugrožava njegov tetak Crni Đorđe (Nikola Kojo) koji smatra da je rođeni biznismen. I tako Gruja uz pomoć svojih sluga Boleta (Boris Milivojević) i Čede Velje (Marinko Madžgalj) pokušava da izbegne poslovne predloge svog tetka. Rečenica: Karađorđe, al' kara i Gruja, koju je Crni Gruja nekoliko puta izgovorio u seriji postala je veoma poznata.

Epizoda 1: Kolac uredi

U selu nestaju žene, a sva sumnja seljaka pada na pokojnog Tozu za koga se priča da se povampirio. Seljaci organizuju hajku na vampire, ne znajući da iza svega zapravo stoji Crni Đorđe, koji naređuje gazda Gruji da se preruši u vampira i izvini seljacima. Gazda Gruja međutim ima drugačiji plan. Vođa hajke Tiosav po pozivu dolazi na večeru kod gazda Gruje. U gluvo doba u kući se pojavljuje Bole prerušen u vampira Tozu (što je bio plan Crnog Gruje) koji pokušava da se nagodi sa Tiosavom. Međutim, u sred pregovora u kuću ulazi seljak obaveštavajući da je upravo još jedna žena nestala. Tiosav otkriva gazda Grujinu prevaru, vezuje ih i namerava da ih nabije na kolac. Spas stiže preko Zmaga koji dolazi da nudi najkvalitetnije kolčeve slovenačke proizvodnje i obaveštava Tiosava da je jedan kolac prodao njegovoj ženi, koja je ljuta jer Tiosav celu noć nije došao kući. Na kraju se u kući pojavljuje povampireni Toza (Vlade Divac).

Epizoda 2: Ajduci uredi

Gazda Gruja je Stanojev jatak i svake zime obezbeđuje svinje za njegovu četu. Međutim, pre Stanoja se pojavljuje Vidoje koji od gazda Gruje iznuđuje svinje za svoju četu. Stanoje ne prihvata Grujino objašnjenje za nedostatak svinje i daje Gruji dva dana da mu pribavi svinje. Gazda Gruja biva primoran da traži pomoć od Aganlije, ali mu za uzvrat obećava Stanoja. Plan propada jer je Stanojeve četa porazila Aganlijine vojnike. Stanoje shvata gazda Grujinu igru i preti osvetom. Gazda Gruja beži u Crnu Goru.

Epizoda 3: Predskazanje uredi

Narod uveliko priča o buni. Gazda Đoka (Karađorđe) se plaši za svoje svinje i naređuje gazda Gruji da ih prebaci u Dubrovnik. Gazda Gruja naravno nije oduševljen predlogom i nagovara proročicu Druzilu da ode kod gazda Đorđa i da mu predskaže sudbinu i prorokne veliku propast Dubrovnika. Druzila to i uspeva, ali i pravi grešku rekavši da će uskoro da se digne buna protiv Turaka i da će gazda Gruja biti vođa. To strašno razljuti gazda Đoku, koji sprema kolac za gazda Gruju.

Epizoda 4: Dupla ljuta uredi

Iz Beča u selo stiže udovica Biserka kao specijalni izaslanik monarhije za ljudska prava. Ona buni žene protiv pijanih muževa, i s tim u vezi organizuje uništavanje pecara za pravljanje rakije. Jedina sačuvana pecara je ona gazda Grujinog pradede Pantelije. Čeda Velja ima 150 burića šljiva i obećava ih gazda Gruji tako da su svi uslovi za dobar i unosan posao ispunjeni. Ali umesto njemu, Čeda Velja šljive prodaje Crnom Đorđu koji primorava gazda Gruju da mu pretera pecaru. Planovi za dobru zaradu su opet propali. Međutim, Biserka sa ženama upada u podrum i razbija pecaru pradede Pantelije tako da i Crnom Đorđu propada biznis.

Epizoda 5: Svadba uredi

Uja Pera je javio gazda Gruji da će se uskoro uhvatiti led na Savi i da se mogu prebaciti svinje za Ugarsku radi prodaje. Međutim, Crni Đorđe je načuo šta gazda Gruja smera i zbog toga nagovara Boleta da se ženi, a gazda Gruju primorava da organizuje svadbu i da obezbedi sve pečenje, tj. da pokolje sve svoje svinje. Za to vreme Crni Đorđije će prebaciti svoje svinje za Ugarsku, dobro zaraditi i osujetiti planove gazda Gruje.

Epizoda 6: Nameti uredi

Karađorđe traži od Gruje da pokupi porez od seljaka. Gruja prerušava Boleta i Čedu Velju u turske zulumćare i šalje njih da pokupe porez i kuke i motike i ostale poljoprivredne alatke da se seljaci ne bi pobunili. Ali Čeda Velja pravi biznis prodajući kuke i motike seljacima. Seljaci napadaju Gruju.

Epizoda 7: Džebana uredi

Ledena zima je stigla u Srbiju, i vukovi su prešli zaleđen Dunav u potrazi za hranom. Zbog toga Karađorđe priprema veliku hajku na vukove. Ali za to mu je potrebno oružje. On zadužuje Gazda Gruju da mu nabavi velike količine džebane, kuršuma i pušaka. Gruja sav zadovoljan što će uspeti da „olakša“ svog tetka za koji dukat, se prihvata posla i zove u svoju kuću trgovce oružja. Tu se nađu Krivi Stojko (srpski seljak), pa onda švaba Her Gazda Slavko Mitejzer, Šiptar Srboljub Krstići (koji mu nudi sve džabe samo ukoliko bi mu Gruja prošvercovao „pogače na ljebac“ tj. drogu za Ugarsku, što Gruja kao „pošteni srpski svinjski trgovac“ odbija) i na kraju se pojavljuje stari Grujin prijatelj Zmago. On mu spontano otkriva da oružje nije za hajku na vukove, već za hajku na Turke. Gazda Gruja sav preneražen što bi Turci mogli da pomisle da on diže bunu protiv njih, brzo tera Zmaga i ide kod Gazda Đoke da mu iznese ponude. Kada je sreo Karađorđa, rekao mu je da su Turci preko Zmaga saznali za bunu. Tako je se Gruja još jednom izvukao iz nezgodne situacije.

Epizoda 8: Korupcija uredi

Budim i Pešta su na ivici gladi jer je stoka počela da im crkava zbog neke opake zarazne bolesti. Pravo vreme za gazda Gruju da prebaci svoje svinje preko Save za Ugarsku. Međutim, dahije su za to čule i podigle cenu mita na 123%, tako da se gazda Gruji ne isplati da prodaje svinje. Iznenada su se Turci poklali između sebe kod Ostružnice (kako se kasnije ispostavilo, gazda Gruja je prouzrokovao taj sukob), a preko Save se uhvatio led, tako da je idealan momenat da gazda Gruja iskoristi preokupiranost Turaka i prebaci svinje za Ugarsku, a i da izbegne Mitu Skeledžiju sa kojim još od ranije ima neraščišćene račune. Međutim, Čeda Velja ne stiže da odnese pismo Uja Peri koji treba da sačeka svinje sa Ugarske strane reke, nego pisanije šalje upravo po Miti Skeledžiji, koji saznavši šta se sprema, obaveštava Turke koji prekidaju borbu, dolaze do Save i ubijaju sve svinje. A sam gazda Gruja jedva spašava glavu.

Epizoda 9: Seča uredi

Ceo srpski narod je uplašen jer se pročulo da turske dahije spremaju odmazdu zbog toga što su ispali prevareni i između sebe se poklali kod Ostružnice. Aganlija lično dolazi kod gazda Gruje, kao dugogodišnjeg turskog saradnika, i zahteva da on napravi spisak svih viđenijih srpskih glavešina za likvidaciju. Gruja koristi ovu priliku da se oslobodi onih koji mu najviše smetaju pri poslovanju. Tako da na spisak stavlja Karađorđa, i na svoje lično insistiranje, Čeda Velju. Međutim, Karađorđe dospeva do ovog spiska pre Aganlije i sastavlja novi, gde na prvo mesto stavlja upravo gazda Gruju, a zatim sve viđenije turske glavešine i janjičare. Videvši spisak, Aganlija se razbesneo i traži gazda Gruju da ga nabije na kolac.

Epizoda 10: Ustanak I uredi

Čeda Velja diže Turcima u vazduh dvogodišnje zalihe kafe na Drini, istovremeno naručujući istu tu količinu od Zmaga Slovenca, nadajući se da će usled nestašice, cena kafe porasti i da će je on onda prodavati Turcima po mnogostruko većoj ceni od nabavne. Međutim, ono čemu se nije nadao jeste da će to Turke strahovito razljutiti i da će sa svih strana (iz Bosne, Beograda, Bugarske i Niša) pokrenuti vojsku na Srbiju.

Karađorđe saziva sve srpske knezove radi dogovora. Posle većanja odlučuju da pošalju gazda Gruju kod Aganlije i da po svako cenu izmoli oproštaj (jer trenutno Srbi nisu spremni za rat), inače će biti bačen na strašne muke.

Epizoda 11: Ustanak II uredi

U toku pregovora, Aganlija stavlja gazda Gruju u kazan sa vrelom vodom, sve dok mu nije obećao da će Srbi do sutra nabaviti zalihe kafe za tri godine i da će mu ih lično Karađorđe isporučiti.

Kafu koju je Čeda Velja naručio od Zmaga stiže u Srbiju, ali Zmago traži veću cenu od prethodno dogovorene. To je Čedu Velju strašno razljutilo i on u ime osvete diže u vazduh ceo Zmagov tovar kafe. Taj tovar je bio jedina nada Srbima da će do jutru nabaviti kafu Aganliji. Rat sa Turcima je sada neizbežan.

Spoljašnje veze uredi