Cowichan /značenje nepoznato/, pleme i skupina bandi i plemena porodice Salishan sa jugoistočne obale otoka Vancouver između Nanoose Baya i Saanich Inleta u kanaskoj provinciji Britanska Kolumbija. Izvorno Cowichani obuhvačaju bande nastanjene u dolini rijeke Cowichan: Clemclemalats (L’uml’umuluts), Comiakin (Qwum’yiqun’), Kenipsim (Hinupsum), Kilpanlus (Tl’ulpalus), Koksilah (Hwulqwselu), Quamichan (Kw’amutsun) i Somenos (Somena, S’amuna’). Ostali su nastanjeni na susjednim lokacijama Cowichan-teritorija, i to Tateke na otoku Valdes, Hellelt ili Halalt na rijeci Chimenes; Yekolaos i Lilmalche, na otoku Thetis; Siccameen, na Oyster Bayu; Malakut, na Saanich Inletu; Kulleets, na Chimenes Bayu; i Penelakut, na otocima Kuper i Galiano.

Cowichan.

Kultura i Povijest uredi

Prvi Europljanin koji je vidio Cowichane, vjerojatno je bio 1592. grčki navigator iz Kefalonije, Juan de Fuca, a kasnije tuda prolazi više ekspedicija. Njihova populacija 1780 iznosila je oko 5,500 ,a danas oko 4,000, organiziranih u sedam plemena. Cowichani kulturno pripadaju plemenima Sjeverozapadne obale, kao što su Comox, Kwakiutl, Nootka i Snoqualmie. Oni su seosko, stalno-naseljeno stanovništvo koje živi od ribolova u kućama od cedrovine. Društvo Cowichana podijeljeno je po klasama, plemići, običan puk i robovi. Položaj poglavice je nasljedan a obitelj proširena i patrilinearna.

Popis rezervata uredi

Literatura uredi

  • Humphreys, John. "Cowichan Indian Stories and Legends and History of the Cowichan Indians." Victoria, B.C.: B.C. Archives, n.d.
  • Francis, Father. "Early Cowichan History.” The B.C. Orphan’s Friend. 1928.
  • Norcross, Elizabeth Blanche. Warm Land: A History of Cowichan. Rev. ed. Duncan, B.C.: Island Books, 1975.
  • Barnston, Alexander. "Journal of the Vancouver Island Exploring Expedition." Victoria, 1864.

Vidi još uredi

Vanjske poveznice uredi