Otvori glavni meni

Civitavecchia je grad i općina (comune) u Italiji, koji administrativno pripada provinciji Rim u centralnoj regiji Lazio. Predstavlja luku na obali Tirenskog mora, smještenu oko 80 km zapadno-sjeverozapadno od Rima, preko rijeke Mignone.

Civitavecchia
Comune
Comune di Civitavecchia
Luka i tvrđava u Civitavecchiji
Luka i tvrđava u Civitavecchiji
Grb: Civitavecchia
Coat of arms
Civitavecchia is located in Italije
Civitavecchia
Civitavecchia
Položaj općine Civitavecchia u Italiji
Koordinate: 42°06′N 11°48′E / 42.100°N 11.800°E / 42.100; 11.800Koordinate: 42°06′N 11°48′E / 42.100°N 11.800°E / 42.100; 11.800
Opći podaci
Zemlja Italija
Regija Lazio
Provincija Rim
Uprava
Frazioni Aurelia, La Scaglia
Gradonačelnik Giovanni Moscherini
Geografija
 • Ukupno 71,95 km2 (2,778 sq mi)
 • Nadmorska visina 4 m (13 ft)
Stanovništvo (2008)
 • Ukupno 51.969
 • Gustoća 7.2/km2 (19/sq mi)
Ostale informacije
Demonim Civitavecchiesi
Vremenska zona CET (UTC+1)

Civitavecchia znači "drevni grad".

HistorijaUredi

 
Civitavecchia 1795, crtež William Marlowa.

Suvremeni grad je izgrađen na prethodnom etrurskom naselju.

Luku je sagradio car Trajan početkom 2. vijek. Prvo spominjanje imena Centum Cellae je u pismu Plinija Mlađeg (107). Porijeklo imena je predmet spora: dio historičara vjeruje da se odnosi na centum ("sto") dvorana u carskoj vili.

U srednjem vijeku Centumcellae je bilo bizantsko uporište. Saraceni su ga osvojili 828, a kasnije je ga preuzela Papinska Država.

Grad je postao slobodna luka pod papom Inocentom XII 1696. Postavši glavnom lukom rimskog područja u Novom vijeku, postao je predmet francuske okupacije 1849. 16. aprila 1859. je u njemu započela prometovati željeznička pruga Rim-Civitavecchia. Godine 1870. su papske trupe predale grad italijanskom generalu Ninu Bixiju.

Za vrijeme drugog svjetskog rata, Civitavecchiju je teško oštetilo savezničko bombardiranje, koje je izazvalo nekoliko stotina civilnih žrtava.

EkonomijaUredi

Današnja Civitavecchia je važna trajektna i turistička luka, glavno odredište za putnike centralne Italije za Sardiniju, Siciliju, Maltu, Tunis i Barcelone. Od sekundarne važnosti je ribarstvo.

U gradu se nalaze i dvije termoelektrane. Konverzija jedne od njih u pogon na ugljen je izazvala proteste stanovništva zabrinutih za zagađenje svoje okoline.

Glavne znamenitostiUredi

  • Velika Forte Michelangelo ("Michelangelova trvđava") je prvi naručena od Bramantea za papu Julija II, kako bi branila rimsku luku, a dovršili su je 1535. Giuliano Leno i Antonio da Sangallo Mlađi, pod Pavlom III. Gornji dio "maschio" tornja je, pak, dizajnirao Michelangelo, pa se po njemu naziva cijela tvrđava. Tvrđava razmjera 100 x 82 m ima četiri tornja raspona 21 m. Glavni osmerokutni toranj ima svaku stranu dužine 12 m. Zidovi su debeli 6-7,6 m. Tvrđava je sagrađena na temeljima stare rimske zgrade, vjerojatno kasarne za classiarije ("marince") Carske flote.
  • Rocca ("zamak"), sagrađen krajem 15. vijeka od strane pape Siksta V. Palazzo Apostolico je dodana od strane Pija IV u 16. vijeku.
  • Katedralui San Francesco d'Assisi su sagradili franjevci preko ranije postojeće manje crkve iz 1610.. Trenutna barokno-neoklasična građevina potiče iz 18. vijeka.
  • Sjeverno od grada u Ficoncellu su Terme Taurine, kupalište koje su koristili Rimljani, a koje dan-danas koriste stanovnici Civitavecchije. Suvremeno ime potiče od smokve.
  • Pored grada su dokovi za suvremene kruzere koji služe za prijevoz putnika iz područja Rima. Sve vodeće kruzerske linije ih koriste za turistička putovanja do Rima i Vatikana, udaljenog 90 minuta vožnje.

GeografijaUredi

KlimaUredi

Civitavecchia posjeduje mediteransku klimu (Köppenova klasifikacija klime Csa).

Gradovi-pobratimiUredi

PovezanoUredi

IzvoriUredi