Cikla (lat. beta vulgaris) je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Dvogodišnja je biljka koja se uzgaja već nekoliko stoljeća.

Cikla
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Koljeno: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Caryophyllidae
Red: Caryophyllales
Porodica: Chenopodiaceae
Rod: Beta
Vrsta: B. vulgaris
Dvojni naziv
Beta vulgaris
L.

Opis uredi

Cikla je bogata mineralima (kalcijem, fluorom, željezom, kalijem itd.), ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama što ju čini zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.

Cikla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova. Od nje moguće je napraviti sok s dodatkom meda i limuna zbog boljeg okusa. U Rusiji se koristi za boršč. Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.

Medicinsko djelovanje uredi

Cikla je vrlo bogata biljka. Zato je odavno poznata i kao ljekovita biljka koja se koristila u kućanstvima. No dalje od toga, koristi se i u suvremenoj medicini. Osnovno djelovanje cikle je u suzbijanju tumora i lječenju leukemije. Zatim, u lječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za reguliranje krvnog tlaka, osobito kada je nizak. Povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je, nadalje, korisna u lječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.

Izvori uredi