Centarumon (japanski: ケンタルモン, Centalmon) je fiktivni lik iz serijala Digimon koji se pojavljuje u pet od sedam sezona kao sporedan lik. Najznačajniju ulogu imao je tijekom prve sezone. Centarumon je u suštini jedan neobičan kentaur, koji na ljudskim leđima ima ispušne cijevi, a na glavi nosi kacigu koja otkriva njegovo jedno oko. Gornji dio tijela mu je ljudski torzo, a donji dio predstavlja tijelo konja. Kao zaštita mu služi posebna supstanca koja izbija iz njegove kože, a za napad koristi oružje u desnoj ruci iz kojeg ispaljuje napad na svoje protivnike. Ispušne cijevi na njegovim leđima ispuštaju visokotlačnu paru koja mu omogućuje ubrzano kretanje koje je vrlo blisko brzini zvuka. Izrazito je snažan i brz, a obrana mu je gotovo neprobojna. Ima izražen osjećaj ponosa i ne voli naređenja.

Centarumon
Centarumon
Centalmon
(ケンタルモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Adventure 02
Digimon Frontier
Digimon Data Squad
Digimon Xros Wars
Premijerni nastup"Tajanstveni labirint"
Posljednji nastup"Velika bitka s Gravimonom"
Glasove posudiliAdventure:
Japan Masaki Aizawa
Sjedinjene Američke Države Bob Papenbrook
Njemačka Helmut Gauß
Frontier:
Japan Masaki Aizawa
Sjedinjene Američke Države Dave Mallow
Sjedinjene Američke Države Michael Sorich
Sjedinjene Američke Države Tom Fahn
Xros Wars:
Japan Kenji Akabane
Japan Tomohisa Hashizume
Profil
LevelChampion
TipData
SkupinaZvijer Digimon
Partner(i)Maria (02)
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Pojavljivanja uredi

Anime uredi

Digimon Adventure uredi

 
Centarumon pod kontrolom Crnog zupčanika u borbi protiv Kabuterimona i Togemona.

Nakon što Devimon rascjepka otok i razdvoji djecu, Izzy, Tentomon, Mimi i Palmon nađu se u misterioznom hramu. Dok Mimi zahtijeva pažnju, Izzy je u potpunosti koncentriran na analizu hrama. Bijesna, Mimi pobjegne, a za njom krene Tentomon, ostavivši tako Izzyja i Palmona same pred ulazom. Izzy uskoro otkriva kako je hram zapravo labirint i kako Mimi i Tentomon nisu jedini koji se u njemu nalaze. Lutajući i primajući direkcije od Izzyja, Mimi i Tentomon nailaze na Centarumona, inače miroljubivog Digimona, koji ih napadne i počinje loviti po labirintu. Slušajući, Izzyja, završe pred zidom, ali Centarumonov napad uskoro probije rupu u zidu koja omogućava ponovni susret Izzyja, Mimi i njihovih Digimona. Kabuterimon i Togemon uz malo truda uspijevaju svladati Centarumona i izbiti mu Crni zupčanik koji ga je učinio zlokobnim. Primijetivši Digivice na Mimijinoj torbi, Centarumon odvodi djecu do posebne sobe unutar labirinta u kojoj im objašnjava važnost Digivicea. U tom trenutku, pronalazi ih Leomon, koji je pod Devimonovim utjecajem, te krene u napad na djecu kojeg privremeno sprečava Centarumon, no Leomon ga ubrzo svlada. Tada Izzy i Mimi, nesvjesni učinka, upere svoje Digivice prema Leomonu, nakon čega se ovaj povlači. Centarumon im je tom prilikom objasnio kako on ima svetu dužnost štiti ih jer su oni Nositelji Digivicea.

 
Centarumon u Sobi Digivicea objašnjava djeci važnost tog uređaja i svoju ulogu u zaštiti istog.

Nakon bitke, Centarumon ispraća djecu do ulaza gdje ga Izzy pita može li učiniti što s velikim Crnim zupčanikom koji je uzrokovao kretanje njihovog dijela otoka u suprotnom smjeru. Centarumon objasni kako ni on nije dovoljno snažan da im pomogne, nakon čega Izzy odluči dalje istraživati. Bijesna Mimi tada nogom udari u zupčanik, koji se počinje vrtiti u suprotnom smjeru i tako počinje vraćati taj dio otoka prema Brdu beskraja.

Kasnije, Centarumon se kratko pojavljuje u društvu Gennaija ispred Vatrozida koji štiti Digitalni svijet od zla. Njih su dvoje zaključili kako je glavni protivnik Izabrane djece u Digitalni svjet prodro upravo kroz Vatrozid i kako će djeca imati još posla prije nego u potpunosti spase Digitalni svijet.

Digimon Adventure 02 uredi

Jedan se Centarumon pojavljuje kao partner Amerikanke Marije te u New Yorku pomaže prilikom smirivanja Cherrymona. Kasnije se ponovo pojavljuje tijekom završne borbe s MaloMyotismonom.

Digimon Frontier uredi

Nakon inicijalnog poraza, Saggitarimon, koji je ranije pokušao orobiti djecu, dolazi s grupom Centarumona kako bi dobio ono što je zahtijevao ranije. Ipak, nakon što ga Angemon lako porazi, Centarumoni se ekspresno povlače, prestrašeni situacijom u kojoj su se našli.

Digimon Data Squad uredi

Centarumon ima kretak cameo nastup kao jedan od brojnih Digimona koji su zaduženi za obranu Svetog Grada.

Digimon Xros Wars uredi

Centarumoni se pojavljuju kao pomoćne jedinice u Gravimonovoj vojsci, zajedno sa Saggitarimonima. Kasnije, sa još nekolicinom Digimona, Centarumon vrši DigiXros s Gravimonom kako bi ovaj Digivoluirao u Darkness Mode.

Manga uredi

Digimon Adventure V-Tamer 01 uredi

Dva Centarumona pojavljuju se kao čuvari u Hospitownu koje Taichi i Zeromaru moraju uvjeriti da ih puste kod doktora Jijimona. To im na koncu i polazi od ruke.

Igre uredi

Digimon Adventure: Anode/Cathode Tamer uredi

Centarumoni su sekundarni protivnici na lokaciji File Island Mansion - Right.

Digimon Adventure 02: Tag Tamers uredi

Centarumon Digivoluira iz Gabumona u linijama 9 i 15 bez dodatnih Digi-jaja.

Digimon Tamers: Brave Tamer uredi

Centarumoni su neprijatelji na lokaciji Black Egg's Crevasse.

Karta s likom Centarumona, naslovljena "PF Vaccine Gear II", karta je 4. stupnja koja povećaje otpornost protiv Serum napada za 50% onom Digimonu na kojemu je primijenjena.

Digimon World uredi

U ovoj igri, jedan Centarumon se pojavljuje kao zaštitnik regije Amida Forest. Nakon što ga igrač porazi u utrci, pobjegne u grad, tamo otvori kliniku i postaje liječnik. U igri se može dobiti određenom Digivolucijom Agumona ili Gabumona, a dalje može Digivoluirati u Andromona, Giromona ili Vademona. Njegov završni napad je Solarna zraka. Također, njegov Dinamitni udar može nanijeti dosta veliku štetu protivniku.

Digimon World 2 uredi

Centarumon može Digivoluirati iz Gabumona, a kasnije Digivoluira u Meteormona. Također, pojavljuje se kao glavni protivnik u domeni BIOS , zajedno sa Starmonom i Gabumonom.

Digimon World 3 uredi

Centarumon je dostupan jedino kao bijela Champion karta sa statistikom 12/13.

Digimon Digital Card Battle uredi

Centarumon se pojavljuje kao prvi protivnik na lokaciji Pyramid Battle Arena, nakon što igrač prijeđe prvi dio igre. Također, pojavljuje se i kao Crvena C karta. Njegov efekt mijenja napad Digimona u   i povećaje ga za 300 bodova.

Digimon World Dawn/Dusk uredi

Centarumon se može dobiti Digivolucijom Lopmona čiji je LV 20+ i sa Strojnim EXP 480, ili se može pronaći u regiji Transfield. Dalje može Digivoluirati u BlackRapidmona ako mu je LV 33+, brzina 145 i Strojni EXP 3500.

Sposobnosti uredi

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Hunting Cannon Solarna zraka ハンティングキャノン Hantingu Kyanon Solar Ray Solarstrahl
Sonnenstrahl
Centarumon iz ruke ispaljuje snažnu zraku.
Jet Gallop Mlazni galop ジェットギャロップ Jetto Gyaroppu Jet Gallop Düsengallop Iz cijevi na njegovim leđima, Centarumon ispušta paru koja mu omogućuje izrazito brzo kretanje. Pomoću ovoga napada može preskakti i velike provalije.
Heat Upper Pregrijavanje ヒートアッパ Hiito Appaa Heat Uppercut
N/A
N/A

Zanimljivosti uredi

  • Centarumon je jedan od onih Digimona koji su postavljeni za čuvare tajni Digitalnog svijeta. U prvoj sezoni saznajemo kako je Centarumon s otoka File čuvar tajne o Digiviceu te Gennaijev suradnik, koji čuva Digitalni vatrozid iz kojeg je izašao Apocalymon.

Vanjske veze uredi

Centarumon na Digimon Wiki