Calakmul (rjeđe Kalakmul) je arheološki lokalitet Maja koji se nalazi u današnjoj meksičkoj državi Campeche, duboko u džunglama šireg bazena Peten. Nalazi se od 35 km od gvatemalanske granice. Calakmul je bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova ikada otkrivenih na području nekadašnje majanske nizine. Calakmul je suvremeno ime; u svoje vrijeme je jezgra grada bila poznata kao Ox Te' Tuun.

Drevni majanski grad Calakmul u Campecheu
Svjetska baštinaUNESCO
 Meksiko (Latinska Amerika i Karibi)
Registriran:2002 (26. zasjedanje)
Vrsta:kulturni
Mjerilo:i, ii, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Položaj Calakmula u Mezoamerici

Calakmul je bila vodeća majanska sila u regionu Sjevernog Petena na Yucatanu u današnjem južnom Meksiku. Calakmul je pod vlašću imao veliku teritoriju označenu širokom distribucijom glifa s amblemom zmijske glave, a koji je značio "Kaan". Calakmul je bio sjedište entiteta koji su suvremeni historičari prozvali Kraljevstvo Zmije[1] ili Zmijsko Kraljevstvo. Ovo Zmijsko Kraljevstvo je postojalo najveći dio klasičnog perioda. Za sam Calakmul se pretpostavlja da je imao 50.000 stanovnika i vlast, barem u nekim periodima, nad lokacijama udaljenim 150 kilometara. Postoji 6.750 drevnih građevina u Calakmulu od kojih je najveća piriamida. Struktura 2 je visoka preko 45 m, što je čini jednom od najviših piramida. U piramidi su otkrivena četiri groba. Kao i mnogi hramovi i piramide u Mezoamerici, piramida u Calakmulu se nadograđivala na ranije strukture dok nije došla do sadašnje veličine. Veličina centralnog arhitekturnog kompleksa je oko 2 km², a cijelo nalazište, uključujući gusta stambena naselja, oko 20 km².

Calakmul je tokom klasičnog perioda bio u žestokom suparništvu sa velikim južnim gradom Tikal, te su mnogi politički događaji iz tog doba vezani uz borbu dvije majanske supersile.

Grad je otkriven iz zraka od strane biologa Cyrusa L. Lundella u službi Mexican Exploitation Chicle Company 29. decembra 1931. Otkriće je prijavio Sylvanus G. Morley iz Instituta Carnegie u Chichen Itzi u martu 1932. Prema Lundellu, koji je otkrio grad "na majanskom 'ca' znači 'dva', 'lak' znači 'bliski', a 'mul' znači umjetno brdo ili piramida, pa je 'Calakmul' u stvari 'Grad dvije bliske piramide'."

Napomene uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

18°06′19″N 89°48′39″W / 18.105392°N 89.810829°W / 18.105392; -89.810829