Cai Wenji (177 - ?), takođe poznata kao Cai Yan, bila je kineska pesnikinja i muzičarka iz doba kraja dinastije Han. Bila je kćer znamenitog muzičara Cai Yonga. Njeno stilsko ime je ispočetka biloZhaoji, ali je promenjeno u Wenji za vreme dinastije Jin kako bi se izbjegao sukob oko imena sa Sima Zhaom.

Cai Wenji
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Cai.

Kao mlada devojka bila je udata za izvesnog Wei Zhongdaoa, ali je on umro 192. Godine, 195., u doba haosa izazvanog smrću kancelara Dong Zhuoa, u kinesku carsku prestonicu provalili su Xiongnu nomadi, te je zarobili i odveli na sever. Tamo je postala suprugom Xiongnu poglavice Liu Baoa i rodila mu dva sina. Godine 207. ju je otkupio severnjački gospodar rata i novi kancelar Cao Cao. Ponovno se udala za njegovog činovnika po imenu Dong Si; njemu je, kada je bio osuđen na smrt, spasila život moleći Cao Cao za milost.

Otac Cai Wenji, Cai Yong bio je cenjeni pisac, ali njegovi radovi su nestali u pustošenjima rata. Na zahtev Cao Caoa, Cai Wenji umela je da recituje po sećanju do četiri stotine od ukupno četiri hiljade očevih izgubljenih radova. Kasnije u životu, napisala je dve pesme o svom burnom životu. Godina njene smrti nije poznata.

Izvori uredi