Bullitt

(Preusmjereno sa stranice Bullitt (1968))

Bullitt je američki kriminalistički film snimljen 1968. godine u režiji Petera Yatesa, poznat kao jedan od najuticajnih ostvarenja akcijskog žanra i jedno od najuspješnijih ostvarenja u karijeri Stevea McQueena.

Bullitt
filmski poster koji je izradio Michel Landi
RežijaPeter Yates
ProducentPhilip D'Antoni
ScenarioAlan R. Trustman
Harry Kleiner
PredložakMute Witness; autor:
Robert L. Fish
UlogeSteve McQueen
Robert Vaughn
Jacqueline Bisset
MuzikaLalo Schifrin
FotografijaWilliam A. Fraker
MontažaFrank P. Keller
StudioSolar Productions
Warner Bros.-Seven Arts
DistribucijaWarner Bros.-Seven Arts
Datum(i) premijere
17. 10. 1968 (1968-10-17)
Trajanje113 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet5,5 mil. $
Bruto prihod42,3 mil. $[1]

Temelji se na romanu Mute Witness Roberta L. Fisha. Radnja prikazuje kako je ambiciozni senator (čiji lik tumači Robert Vaughn) uredio da se visoko rangirani gangster (čiji lik tumači Felice Orlandi) iz Chicaga prebaci u San Francisco gdje bi se trebao čuvati prije nego što pred Senatom svjedoči o svojim kolegama iz kriminalne Organizacije. Naslovni protagonist, koga tumači McQueen, je Frank Bullitt, poručnik Policije San Francisca zadužen da ga čuva, i koji, nakon što u njegovom odsutstvu gangster postane žrtvom atentata, odlučuje namjerno sakriti vijest o njegovoj smrti kako bi pokušao namamiti ubice i rasvijetliti neke sumnjive detalje, a pri čemu i njegov vlastiti život dolazi u opasnost.

Iza projekta je stajao sam McQueen koji ga Jacku Warneru, šefu studija Warner Bros. objasnio kao film koji bi "policijski posao prikazao na drukčiji način". To se odrazilo kroz protagonista koji je po svom svjetonazoru, oblačenju i karakteru bio daleko bliži mlađim babyboomerskim generacijama, koje su se tada bunile protiv establišmenta, autoriteta i tradicije, ali i koje su činile sve važniji segment publike. Film je dijelom i zbog toga bio radnjom smješten u San Francisco, koji se smatrao prijestolnicom antiestablišmentske kontrakulture, mada se ona, zapravo, u filmu uopće ne prikazuje; umjesto toga je McQueen prikazan kao policajac koji se odijeva po najboljoj modi, cijeni modernu muziku i umjetnost, za djevojku ima emancipiranu i "profinjenu" intelektualku (koju tumači Jacqueline Bisset) te vozi Ford Mustang kao simbol individualizma. Modernom karakteru filma je značajno pridonio i na jazzu temeljen soundtrack Lala Schiffrina koji se često navodi kao najprepoznatljiviji u njegovoj karijeri.

Film se, sa druge strane, isticao i izuzetnim realizmom i inzistiranje za što većom autentičnošću. U tu svrhu je McQueen inzistirao da se angažira Yates, britanski filmaš koji ga je prethodne godine impresionirao sa Pljačkom, akcijskim trilerom koji je rekonstruirao znamenitu "pljačku stoljeća" u Britaniji nekoliko godina ranije. Film se snimao na autentičnim lokacijama u San Franciscu, a McQueen se družio za Daveom Toschijem, inspektorom policije San Francisca koji je tada bio istraživao slučaj Zodijaka, a sve kako bi što bolje oponošaoa njegov način rada i manire. Publiku je, međutim, najviše impresionirala antologijska scena automobilske potjere koja je po svojoj uzbudljivosti, tempu i spektakularnosti bila bez presedana u dotadašnjoj historiji kinematografije.

Bullitt je na kraju postigao izuzetan komercijalni uspjeh te postao peti najgledaniji film godine u SAD. Također je dobio i brojne pohvale, a montažer Frank P. Keller, najviše zahvaljujući sceni auto-potjere osvojio Oscar za najbolju montažu.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi