Bulevar

vrsta velike ulice, najčešće u gradovima

Bulevar (od francuskog: Boulevard, koja je došla od srednjovjekovne holandske - bolwark = bastion[1]) je 1. široka - dobro uređena ulica, najčešće sa po nekoliko voznih trakova za vozila, i isto tako širokim pješačkim stazama; 2. kod utvrđenih gradova, zemmljani bedem sa širokom platformom za artiljeriju: nekada, ulica izgradjena na mjestu odbrambenog bedema i nasipa[2].

Bulevar
Boulevard
Najslavniji bulevar na svijetu pariški Champs-Élysées
Najslavniji bulevar na svijetu pariški Champs-Élysées

KarakteristikeUredi

Najstariji bulevari podignuti su po Bliskom Istoku - naročito po Antiohiji.

Bulevari su obično glavne osi grada, koji omogućuju širok i cjeloviti pogled na grad. Pravocrtni i geometrijski precizni bulevari bili su zaštitni znak dizajna kog se držala pariška akademija École des Beaux-Arts, dok su zakrivljene i krivudave avenije bile češće kod naturalističkih škola urbanizma nastalih u drugoj polovici 19. vijeka.

Brojni bulevari podignuti su na mjestima nekadašnjih bedema, kao što je to u Pragu ili po bečkoj Ringstrasse. Ali ima i puno drugih primjera u kojima je prostor za njihovu izgradnju - planiran i čuvan, kao što je to u slučaju pariške Champs-Élysées i vašingtonskih avenija.

Po Italiji se široke ulice sa okolnim travnjacima i drvoredima zovu Corso ili Largo.[3]

Vidi takođeUredi

IzvoriUredi

  1. Boulevard, Thoroughfare (engleski). Merriam Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/boulevard. Pristupljeno 26. 04. 2016. 
  2. Opća enciklopedija JLZ, Zagreb 1977. p..728.
  3. Boulevard, Thoroughfare (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/topic/boulevard. Pristupljeno 24. 04. 2016. 

Vanjske vezeUredi