Budslavska proslava

Budslavska proslava (bjeloruski: Будслаўскі абраз Маці Божай) je proslava u čast Budslavske ikone Blagoslovljene Djevice Marije koja se nalazi u bazilici Djevice Marije u selu Budslavu, Minsk, Bjelorusija. Samostanska grkva uvrštena je među deset crkava sa čudotvornim Gospinim ikonama.

Budslavska proslava

Nematerijalna svjetska baština
Budslavska proslava
 Bjelorusija
Regija: Evropa
Godina upisa: 2018.
ID: 01387
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Ikonu je uradio nepoznati umjetnik u 16. stoljeću. Papa Klement VIII poklonio je ikonu 1598. god. vojvodi od Minska Janu Dominikoviču povodom njegovog prelasku iz Protestanske u Katoličku crkvu. Nakon njegove smrti, ikona je prešla kapelanu Isaku Skalaju koji ju je 1613. god. poklonio bernardinskom samostanu u Budslavu.

Nematerijalna svjetska baština uredi

Proslava ikone se održava u selu Budslav, u Minskoj oblasti. Od sedamnaestog vijeka, svake godine prvog vikenda u julu, desetine hiljada hodočasnika iz cijele Bjelorusije i drugih zemalja dolazilo je u Budslav kako bi učestvovalo u proslavama u čast ikone Gospe od Budslava. Ikona, zaštitnica beloruskog naroda, poznata je po mnogim čudima, a Budslav je prepoznat kao mjesto gde se, prema legendi, Gospa ukazala vjernicima jula 1588.

Dijelovi proslave: doček hodočasnika sveštenika, mise, noćna procesiju sa ikonom i svijećama, molitveno bdjenje mladih i sate molitve Majci Božjoj. Tradicija je sastavni dio istorije i kulture mjesne zajednice Budslav, čiji su nosioci ljudi svih uzrasta i društvenih statusa.

Budslau proslava se nalazi na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog svjetskog naslijeđa kao element nematerijalnog kulturnog naslijeđa u Bjelorusiji.[1] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa na zasjedanju koje je održano od 26. novembra do 1. decembra 2018. u Port Louisu u Mauricijusu.[2]

Izvori uredi