Budite poput dece

Budite poput male dece je česta tema Isusovih izreka zabeleženih kako u kanonskim tako i nekanonskim jevanđeljima.

William Blake, Isus i mala deca.

Isus je postajanje detetom navodio kao uslov za ulazak u carstvo nebesko.

Isusove izreke uredi

Po Mateju uredi

U taj čas pristupiše k Isusu učenici govoreći: Ko je dakle najveći u carstvu nebeskom? I dozva Isus dete, i postavi ga među njih, i reče im: Zaista vam kažem, ako se ne povratite i ne budete kao deca, nećete ući u carstvo nebesko. Koji se dakle ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u carstvu nebeskom. I koji primi takvo dete u ime moje, mene prima. A koji sablazni jednog od ovih malih koji veruju mene, bolje bi mu bilo da se obesi kamen vodenični o vratu njegovom, i da potone u dubinu morsku. Gledajte da ne prezrete jednog od malih ovih; jer vam kažem da anđeli njihovi na nebesima jednako gledaju lice Oca mog nebeskog.

– Jevanđelje po Mateju, glava 18:1-10 (prevod Vuka Karadžića)

Po Marku uredi

I donošahu mu dečicu da ih dotakne; ali ih učenici ukoriše. A Isus videvši negodova i reče im: pustite dečicu da dolaze k meni, ne branite im; jer takvima pripada carstvo Božije. Zaista, kažem vam: ko ne primi carstva Božijeg kao malo dete, neće ući u njega. I zagrlivši ih blagoslovi ih, stavljajući ruke na njih.

– Jevanđelje po Marku, glava 10:13-16 (prevod Emilijana Čarnića)

Po Luki uredi

 
Isus i mala deca, švicarska freska, oko 825.

Donošahu k njemu i decu da ih se dotakne; a kad videše učenici, zapretiše im. A Isus dozvavši ih reče: Pustite decu neka dolaze k meni, i ne branite im; jer je takvih carstvo Božije. I kažem vam zaista: koji ne primi carstvo Božije kao dete, neće ući u njega.

– Jevanđelje po Luki, glava 18:15-17 (prevod Vuka Karadžića)

Po Tomi uredi

Isus vide dečicu kako ih doje. Reče svojim učenicima: "Ovi maleni koje doje su poput onih koji ulaze u kraljevstvo." Kazaše mu: "Ako, dakle, postanemo deca, hoćemo li ući u kraljevstvo?" Isus im reče: "Kada iz dvoga načinite jedno, i da unutarnje bude kao vanjsko, i vanjsko kao unutarnje, i gornje kao donje, i ako iz muškog i ženskog načinite jedno tako da muško nije muško a žensko nije žensko, i ako načinite oči umjesto oka i ruku umjesto ruke i stopalo umjesto stopala, sliku umjesto slike, tada ćete ući u kraljevstvo."

– Jevanđelje po Tomi, izreka 22

Tumačenja uredi

Tradicionalna hrišćanska tumačenja obično naglašavaju dečju nevinost i čistosrdačno poverenje, ali postoje i drugačija tumačenja koja naglašavaju dečju radoznalost i ljubopitljivost.[1]

Izvori uredi

Vidi još uredi