Brod bolnica

Brod bolnica je brod koji prvenstveno služi kao objekt za medicinsko zbrinjavanje ili bolnica. S obzirom da se najčešće koriste u blizini ratnih područja, većina takvih brodova je u vlasništvu oružanih snaga ili ratnih mornarica[1]. Gađanje brodova bolnica je ratni zločin.

USNS Mercy, brod bolnica SAD-a

Haaška KonvencijaUredi

Brodovi bolnice su zaštićeni Haaškim konvencijama iz 1899. i 1907. Članak 4. Konvencije X. postavlja slijedeća ograničenja koja se odnose na brod bolnicu:

  • Brod mora biti vidljivo označen i osvijetljen kao brod bolnica
  • Brod bolnica mora pružati medicinsku pomoć ranjenim osobama bez obzira na državnu pripadnost
  • Brod bolnica se ne smije koristiti u bilo koju vojnu svrhu
  • Brodovi bolnice ne smiju ometati ili spriječavati borbene brodove
  • Suprotstavljene strane mogu pregledati bilo koji brod bolnicu radi istrage kršenja prethodno nabrojanih ograničenja

Ako je neko od tih ograničenja prekršeno, brod se može smatrati protivničkim ratnim brodom i može ga se "zakonski" napasti. Međutim, hotimično gađanje ili potapanje broda bolnice smatra se ratnim zločinom.

Pravni statusUredi

Suvremeni brodovi bolnice na sebi imaju velike crvene križeve ili crvene polumjesece kako bi istakli da su zaštićeni Ženevskom konvencijom i Međunarodnim humanitarnim pravom. Ipak, povijest pokazuje da ni propisno označeni brodovi nisu sasvim sigurni: 14. svibnja 1943. japanska podmornica je potopila australski brod bolnicu Centaur, 26. studenog 1943. američki bombarder B-24 je teško oštetio japanski brod bolnicu Buenosuairesu-maru (preživjela posada je, na još uvijek plutajućem brodu, je, čekajući spašavanje, doživjela napad strojnicom iz drugog bombardera B-24), a 18. studenog 1944. britanski lovci bombarderi su u Puli potopili njemački brod bolnicu Tübingen.[2][3] Osim toga, u britanskom zračnom napadu 1945. potopljen je njemački brod bolnica Deutschland pri čemu je puno života izgubljeno.

Naoružani brodovi su po međunarodnom pravu izuzeti od zaštite kao brodovi bolnice.[4]

IzvoriUredi

  1. Brod bolnica Arhivirano 2020-05-12 na Wayback Machine-u (definicija na WordNet-u, Sveučilišta Princeton)
  2. http://homepage2.nifty.com/i-museum/19431126buenosailes/buenosaires.htm
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-22. Pristupljeno 2016-04-05. 
  4. Brodovi bolnice u svijetu