Bořivoj II od Češke

(Preusmjereno sa stranice Borivoj II)

Bořivoj II (također Borivoj ili Borivoi; cca. 1064 – 2. februar 1124) bio je knez Češke iz dinastije Pšemislovića koji je vladao u dva navrata - od 25. decembra 1100 do maja 1107. te od decembra 1117. do 16. augusta 1120. Bio je mlađi polubrat i nasljednik kneza Bretislava II. Otac mu je bio knez Vratislav II od Češke, a majka Świętosława od Poljske.

Njegov dolazak na prijestolje je izazvao pobunu od strane njegovog rođaka vojvode Oldřicha od Brna. Tokom građanskog rata, Oldřich je nastojao priznati sizerenstvo rimsko-njemačkog cara Heinricha IV i tako osigurati njegovu podršku. Međutim, car je odlučio priznati Borivoja, te je Oldřich prisiljen na bijeg u Moravsku.

Kada je godine 1102. umro knez Poljske Ladislav I Herman, Bořivoj i njegov rođak Svatopluk su se uključili u borbu za tamošnje nasljedstvo podržavajući uzurpatora Zbigniewa protiv legitimnog nasljednika Boleslava III. Kada je, međutim, primio mito od Boleslava, povukao se iz sukoba; s time se nije složio Svatopluk koji je zajedno s nizom plemića poveo novi ustanak. Svatoplukovi pokušaji da mađarskog kralja Kolomana potaknu na intervenciju, međutim, nisu imali rezultata sve do 1107. Tada se Borivojev mlađi brat Vladislav pobunio i, uz Kolomanovu pomoć, zauzeo Prag. Svatopluk je proglašen kraljem Češke uz podršku novog rimsko-njemačkog cara Heinricha V.

Godine 1108. je Borivoj pokušao povratiti vlast uz pomoć Boleslavovih Poljaka, ovaj put u savezu sa Kolomanom. Svatopluk je ubijen od Borivojevih pristaša, ali Borivoj to nije mogao iskoristiti; umjesto togaje prijestolje preuzeo Vladislav. Godine 1117. su se braća konačno pomirila i odlučila zajedno vladati. Nakon nove svađe 1120. je Borivoj svojevoljno otišao u egzil u Mađarsku gdje je i umro.

Preci uredi



Prethodi:
Bretislav II
knez Češke
1101–1107
Slijedi:
Svatopluk
Prethodi:
Vladislav I
knez Češke
1117–1120
Slijedi:
Vladislav I