Bojana Andrić (Beograd, 11. jun 1944) je višestruko nagrađivani jugoslovenski i srpski dramaturg, scenarista, istoričar televizije, televizijski urednik, autor i reditelj.[1]

Bojana Andrić
Biografske informacije
Rođenje11. 6. 1944. (1944-06-11) (dob: 79)
Beograd, Srbija
Obrazovanje
Zanimanjeknjiževnik, scenarista, istoričar
Opus
Književne vrstefilmski scenario, istorija

Na zapaženim filmskim i televizijskim poduhvatima bila je scenarista — serija „Pesma“, film „Šešir profesora Koste Vujića“... — ili dramaturg — film Leptirica, serija „Aleksa Šantić“ itd.

Autor je kultne emisije „Trezor“ koja se emituje od 2002. godine.

Biografija uredi

Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (nekada: Akademija za pozorište, film, radio i televiziju).

Karijera joj se može sagledati u četiri faze. U prvoj je pisala vlastita scenarija ili dramaturški uobličavala tuđa; zatim je kao urednik plasirala u javnost druge pisce i reditelje, a u trećoj je radila kao istraživač i istoričar televizije. U četvrtoj fazi radi kao kompletan televizijski autor: pisac, reditelj i voditelj.

Autor jedne radio drame („Moj prijatelj Šarl“) i više televizijskih („Daleko je Australija“, „Pogrešna procena“ i dr), koautor TV drama i serija („Običan život“ sa Živojinom Pavlovićem, „Pesma“ sa Oskarom Davičom, Đorđem Lebovićem, Ž. Pavlovićem, „Aleksa Šantić“ sa Josipom Lešićem, Abdulahom Sidranom...).

U Igranom programu Televizije Beograd od 1971. kao dramaturg i urednik radila je na više desetina drama i dramskih serija.

Od 1987. počela je da se bavi istorijom Televizije Beograd, a od 1993. intenzivirala rad na osnivanju Muzeja televizije u Srbiji. Od 1998. do 1999. bila je koautor posebnog programa „Teveteka“ koji se zasniva na emisijama iz arhiva Televizije Beograd. Suosnivač je i izvršni direktor prvog Međunarodnog festivala filmova o ljudskim pravima „Jedan svet“ u Beogradu, od 2001. godine.

Obnovila je od 2001. rad Redakcije za istoriografiju TVB čiji je odgovorni urednik, od 2005. je u penziji, ali ostala na RTS da radi autorski projekat „Trezor“.

Priređivač knjige Antologija TV drame i DVD izdanja „10 najboljih TV drama“ i „Sećanje na nedužne žrtve“. Autor publikacije Repertoar redakcije dramskog programa TVB od 1958. do 1983, knjige Vodič kroz produkciju Igranog programa TV Beograd od 1958. do 1995, Nisam gledao (koautor sa Mirom Otašević). Urednik je dve knjige iz edicije „Prilozi za istoriju TVB“, kao i autor ili urednik 13 izložbi iz istorije Televizije Beograd.

O Bojani Andrić uredi

„Znate je verovatno po seriji Trezor, monumentalnom poduhvatu koji je počela sama, moglo bi se reći, protiv svih. Rešila je da sačuva našu prošlost uprkos opštem srljanju u sadašnjost, prošlost koja se nekako bolje i tačnije ne može rekonstruisati nego kroz televizijsku svakodnevicu. Ona nije arhivar, nego istoričar, Bojana je ostala umetnik, osoba koja stvara novo od starog, dopunjava, uobličava, donosi red tamo gde je bio haos... Ali, nije samo očuvanje istorije ono zašto dugujemo zahvalnost Bojani. Mnogo više od toga, najveći deo onoga što ona spasava nosi duhovnu, umetničku i emotivnu dimenziju koja preko tih materijala, postaje opipljiva, živa i potresna... Nekoliko sjajnih saradnica, koje je Bojana zarazila ljubavlju za rat protiv zaborava, ne znaju za radno vreme... Pčelinja vrednoća, marljiva upornost i strpljiva snaga slona su potrebni da bi se radilo ono što one rade...“

– Aleksandar Mandić, Politika, 14. septembar 2013.

Nagrade i priznanja (izbor) uredi

  • Godišnja nagrada Televizije Beograd za 1991. — „za iniciranje i realizaciju ideja o očuvanju dramskih i serijskih emisija Igranog programa TVB“.
  • Nagrada za TV kritiku „Dušan Duda Timotijević“ za 2003. — za pregalački rad u seriji „Trezor“.
  • Povelja Udruženja novinara Srbije 2008. — za rad na očuvanju medijske baštine.
  • Plaketa Jugoslovenske kinoteke — za doprinos filmskoj umetnosti, 2014.
  • Nagrada „Tanja Petrović“ — za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti, 2016.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi