Факултет драмских уметности

(Preusmjereno sa stranice Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu)

Latinična verzija


Факултет Драмских Уметности je основан, као Академија за позоришну уметност, уредбом владе Федеративне Народне Републике Југославије децембра 1948. године, а 1950. године припојена јој је Висока филмска школа.

Настава на академији за позоришну уметност почела је 12. фебруара 1949. године. Први професори глуме били су Мата Милошевић и Јозо Лауренчић, њихови асистенти Мирослав Беловић, Стево Жигон и Соја Јовановић, а први професори режије Бојан Ступица и др Хуго Клајн. Први ректор и декан академије био је Душан Матић.

Почетком шездесетих година долази до проширења образовне делатности и промене назива у Академија за позориште, филм, радио и телевизију, 1962. године, да би крајем 1973. понела данашњи назив - Факултет драмских уметности (позоришта, филма, радија и телевизије).

1974. године, факултет добија своју нову зграду на Новом Београду која својом функционалношћу и могућностима обезбеђује најквалитетније услове студирања.

Факултет Драмских Уметности је поводом своје педесетогодишњице, 1998. године, награђен Вуковом наградом, највишом југословенском наградом у области културе.

Данас се на Факултету драмских уметности студенти обучавају на девет смерова: глума, позоришна и радио режија, драматургија, менаџмент културних делатности – позоришна и радио продукција, филмска и телевизијска режија, филмска и телевизијска продукција, камера, филмска и телевизијска монтажа, и снимање и обрада звука. На факултету се организују и магистарске студије.