Otvori glavni meni

Black Country (prevedeno Crna zemlja) je ime industrijske regije, koja korespondira sa malom rudarskom zonom na zapadu engleske Grofovije Zapadni Midlands.[1] Ime je dobio zbog enormnog zagađenja, koje je trajalo gotovo puna dva vijeka i trajno obilježilo njegov krajolik.

Black Country
Crna zemlja
Zastava Crne zemlje
Zastava Crne zemlje
država  UK
Zapadni Midlands
Karta Grofovije Zapadni Midlands sa pozicijom Crne zemlje

Sadržaj/Садржај

KarakteristikeUredi

Black Country se proteže zapadno od grada Birminghama, koji se ne ubraja u tu regiju.[1] U toj regiji su cijeli (ili najveći dio) metropolitanskih borougha; Wolverhampton, Walsall, Dudley i Solihull.

Ona i danas ima industrijski karakter, čak je još više urbanizirana. Ali za razliku od nekad, današnja industrijska aktivnost se više ne bazira na proizvodnji i ljevanju željeza, već na obradi metala, koji ne zagađuje toliko.[1]

HistorijaUredi

To ime zaradio je čitav niz gradova u historijskim grofovijama Staffordshire i Worcestershire, koji su naglo izrasli u 18. vijeku, zahvaljujući intenzivnoj eksploataciji ugljena i željezna ruda. U to vrijeme brojni ugljenokopi, visoke peći i ljevaonice ispunjavale su zrak dimom, a crna čađa pokrila je tlo.

Iskapanje ugljena prestalo je krajem 20. vijeka.[1] Industrijska prošlost ostavila je svoj pečat na krajoliku, jer postoje još mnogi dijelovi sa zapuštenim zemljištem i pogonima.[1]

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 "Black Country" (engleski). Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/place/Black-Country. pristupljeno 03. 12. 2016. 

Vanjske vezeUredi