Bitka kod Salamine na Kipru

Za ostale upotrebe, v. Bitka kod Salamine (razvrstavanje).

Bitka kod Salamine na Kipru (450. pne.) bila je pomorska bitka koja se paralelno sa kopnenom bitkom vodila nedaleko od obale grada Salamine na Kipru, u vrijeme grčko-perzijskih ratova. Sukobljene strane bile su Perzijska Monarhija čija se flota sastojala od feničkih i kilikijskih brodova, te Delski savez odnosno mornarica grčkih polisa predvođena Atenjanima.

Bitka kod Salamine na Kipru
Dio grčko-perzijskih ratova
Karta drevnih kraljevstva na Kipru Karta drevnih kraljevstva na Kipru
Datum rujan 450. pne.
Lokacija Grad Salamina, istočna obala Kipra
Ishod Taktička grčka pobjeda,
strateška perzijska pobjeda
Casus belli Perzijski pokušaj da unište grčku flotu prilikom povlačenja
Sukobljeni
Delski savez
(mornarica grčkih polisa predvođena Atenjanima)
Perzijska Monarhija
(perzijska mornarica sastavljena od feničkih i cilicijskih brodova)
Vođe
Kimon[1]
Anaksikrat
Megabiz II.[2]
Vojne snage
preko 200 trirema Nepoznato
Posljedice
Gubici:
Nepoznati
Gubici:
Nepoznati

Pozadina uredi

Godine 454. pne. Delski savez predvođen Atenom izgubio je veći dio flote u neuspješnom pokušaju pomaganja egipatske pobune protiv Perzijske Monarhije. Tokom iduće tri godine Atenjani su također neuspješno pokušali zauzeti grad Farsalu u Tesaliji, kao i Sikion te Oiniad, koji su bili saveznici Peloponeskog saveza predvođenog Spartom. Godine 451. pne. Atenjani i Spartanci su dogovorili petogodišnje primirje.

Bitka uredi

Nakon što je primirje skopljeno, Kimon se našao u prilici da nastavi rat protiv Perzijanaca. Sakupio je 200 savezničkih trirema i otplovio je prema Kipru[1], odakle je poslao 60 brodova u Egipat[1] kako bi pomogao princu Amirteju koji se borio protiv Perzijanaca u Delti Nila. Ostatak mornarice Kimon je poveo u potporu kiparskim polisima koji su podigli ustanak, te je postavio opsadu oko grada Kitiona koji je bio perzijsko uporište.

Prilikom opsade Kimon pogiba[1], pa grčku mornaricu preuzima Anaksikrat koji je mjesec dana tajio Kimonovu smrt[3]. Anaksikrat se odlučio povući, no prilikom bijega upustio se u sukob sa perzijskom flotom kod grada Salamine na istočnom Kipru. Unatoč taktičkoj grčkoj pobjedi, njihova flota prisiljena je na povlačenje zajedno sa mornaricom koja je pomagala Egipćane.

Povezano uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi