Bitka kod Mila odigravala se 260. pne. na Siciliji kraj Mila tokom Prvog punskog rata. Bila je to prva prava pomorska bitka između Kartagine i Rimske republike. U bici pobeđuju Rimljani.

Bitka kod Mila
Segment Prvi punski rat
Datum 260. pne.
Lokacija kraj Mila, Sicilija
Ishod Pobeda Rima
Sukobljene strane
Rimska republika Kartagina
Komandanti i vođe
Gaj Dulij Hanibal Gisko
Snage
oko 120 brodova oko 130 brodova

Posle osvajalja Agrigenta, Rimska republika se osećala dovoljno samouverena da može voditi pomorske bitke protiv Kartagine. Dotad je Kartagina bila pomorska sila bez premca u zapadnom Mediteranu. Rimska republika gradi 150 brodova za rekordna dva meseca. U prvom pomorskom sukobu, koji je imao karakter zasede Rimljani su pod vodstvom Scipiona izgubili 17 brodova u bici kod Lipara.

Rimljni uvode korvus kao novu tehniku uredi

Ubrzo posle toga incidenta mlađi konzul Gaj Duilije plovi sa ostatkom flote da se sukobi sa Kartaginjanima. Kartagina je bila pomorska sila i imala je veliko iskustvo u pomorskim bitkama. Da bi nadoknadili nedostatak iskustva i da bi koristili standardne kopnene taktike na moru Rimljani opremaju svoje brodove sa specijalnom spravom za ukrcavanje (korvus). U to vreme je bilo uobičejena pomorska taktika da se manevriše brodom, da bi se zabio u protivnički brod. Međutim Rimljani plove kraj broda na koji se misle iskrcati, bacaju taj specijalni most, koji se kači za protivnički brod, pa šalju legionare preko mosta u borbu na protivničkom brodu.

Bitka uredi

Dve flote se sukobljavaju na moru kraj Mila na Siciliji. Odmah na početku sukoba uz pomoć korvusa Rimljani zauzimaju 30 Kartaginjanskih brodova i glavni brod. Hanibal Giskon je bio prisiljen da pobegne u malom brodu. Hanibal Giskon je u sukobu pokušao da izmanevriše Rimske brodove, ali nije uspio.

Ta bitka je bila prva rimska pomorska pobeda. Konzul je trijumfalno slavio pobedu noseći zarobljene zastave kartaginjanskih brodova. Gaj Dulije se ubrzo povukao iz politike. U Kartagini Hanibal Giskona ubijaju zbog nesposobnosti.

Veze uredi