Bitka kod Agrigenta

Bitka kod Agrigenta (Sicilija, 261. pne. ) bila je prva bitka Prvog punskog rata. To je bio sukob između Kartagine i Rimske Republike. Bitka je počela poslije velike opsade, koja je počela 262. pne. . U bici pobjeđuje Rimska Republika i počinje kontrolirati Siciliju,kao važnu žitnicu.

Bitka kod Agrigenta
Segment Prvi punski rat

Položaj Agrigenta
Datum 261. pne.
Lokacija Agrigent na Siciliji
Ishod Pobeda Rima
Sukobljene strane
Rimska Republika Kartagina
Komandanti i vođe
Lucije Postumije Magel
Kvint Mamilije Vitul.
Hano
Hanibal Gisko
Snage
40.000 vojnika 50.000
i garnizon u Agrigentu
Žrtve i gubici
nepoznato 3.000
Stanovništvo Agregenta podano na ropstvo

Opsada Agrigenta

uredi

Rimljani šalju cijelu armiju na Siciliju 262. pne. . Armijom zapovijedaju dva konzula, Lucije Postumije Magel i Kvint Mamilije Vitul. Armija je imala 4 legije i ukupno 40.000 ljudi. Sirakuza je bila rimski saveznik i podržavala je rimski pohod. Armija je krenula u srpanj prema Agrigentu na jugozapadnoj obali Sicilije. U Agrigentu je bio lokalni garnizon, kojim zapovijeda Hanibal Gisko. Agrigent je trebao biti baza za veliku armiju , za koju se očekivalo da dođe iz Kartagine.

Na vjesti o dolasku rimske vojske Hanibal Gisko se zabarikadirao prethodno se snabdjevši namirnicama iz okoline. Time je pripremio grad za opsadu i mogao je čekati pomoć iz Kartagine. Rimljani toga doba nisu raspolagali opsadnim spravama, tako da je jedini način osvajanja grada bila blokada. Blokiraju Agrigent i čekaju da se grad nakon dovoljno dugo vremena preda zbog gladi.

Poslije nekoliko meseci opsade blokada se počela osjećati po gradu, pa Hanibal Gisko traži hitnu pomoć Kartagine. Dolazi pojačanje zime 262-261. pne. pod vodstvom Hanoa. Pojačanje se sastojalo od 50.000 ljudi, 6.000 konjanika i 60 ratnih slonova. Poslije nekoliko manjih okršaja sa Rimljanima, Hano dolazi blizu Rimljana želeći sukob, ali Rimljani izbjegavaju bitku. Time Rimljani dolaze u poziciju da su opkoljeni. Rimske linije snabdijevanja sa Sirakuzom su prekinute.

Bitka kod Agrigenta

uredi

Opkoljeni Rimljani sa prekinutim neodijevanjem iz Sirakuze nalaze se u lošoj poziciji. Rizikuju da umru od gladi, pa zato se odlučuju za bitku. Međutim Hano odbija borbu, nadajući se da će pomoću gladi lakše pobijediti Rimljane. Ali unutar Agrigenta situacija je još lošija. Hanibal Gisko šalje dimne signale tražeći pomoć, pa su Kartaginjani bili prisiljeni da prihvate bitku. Detalje bitke različito opisuju različiti izvori.

Hano je rasporedio kartaginjansku pješadiju u dva reda sa slonovima i pojačanjima u drugoj liniji, a sa konjicom na krilima. Bitka je dugo trajala i Rimljani uspijevaju da probiju prednji red Kartaginjana. To izaziva paniku u pozadini pa kartaginjanske rezerve bježe iz bitke. Rimljani pobjeđuju, a konjica uspjeva da zarobi nekoliko slonova. Kartaginjani, opkoljeni garnizon i Hanibal Gisko uspijevaju da pobjegnu.

Posljedice

uredi

Rimljani zauzimaju Agrigent i sve stanovništvo prodaju u roblje. Dva konzula su bili pobjednici, ali nisu nagrađeni trijumfalnim povratkom (vjerovatno jer Hanibal Gisko i garnizon uspijevaju pobjegnuti).

Poslije 261. pne. Rimska Republika kontroliše većinu Sicilije i time osigurava žito za sebe. To je bila prva velika bitka van Italije, što je Rimljanima dalo polet.

Vidi još

uredi