Bitka kod Lipara

Bitka kod Lipara (Lipari, 260. pne.) bila je prva pomorska bitka između Kartagine i Rimske republike. Bitka je deo Prvog punskog rata. Kartaginjani su pobedili više zahvaljujući zasedi, nego stvarnoj bici.

Bitka kod Lipara
Segment Prvi punski rat

Liparska ostrva
Datum 260. pne.
Lokacija Liparska ostrva kod Sicilije
Ishod Pobeda Kartagine
Sukobljene strane
Kartagina Rimska republika
Komandanti i vođe
Bod
Hanibal Gisko
Gnej Kornelije Scipion
Snage
oko 20 brodova oko 17 brodova
Žrtve i gubici
nepoznato zarobljeni svi brodovi

Posle pobede u bici kod Agrigenta Rimljani su osvojili veliki deo Sicilije. Počinju graditi flotu da bi kontrolirali zapadni Mediteran. Dotad je Kartagina bila pomorska sila bez premca u zapadnom Mediteranu. Rimska republika gradi 150 brodova za rekordna dva meseca. Patricije i konzul Gnej Kornelije Scipion Asiatik komanduje sa 17 brodova, koji otplovljavaju do Mesine, da bi pripremili dolazak flote i prelaz u Siciliju.

Zaseda uredi

Kad je Scipion došao do tesnaca, dobija informaciju da garnizon na Liparskim ostrvima ima nameru da preće na stranu Rima. Scipion nije mogao odoliti takvom iskušenju da zauzme važan grad bez borbe. Scipion otplovljava prema Liparima. Dok su rimski novi brodovi ulazili u liparsku luku u zasedi ih je čekao deo kartaginjanske flote pod komandom Hanibala Giskona i Boda. Bod je sa 20 brodova blokirao Rimljane unutar luke. Scipion i rimska posada nisu pružili neki otpor. Neiskusna posada se uspaničila i pobegala, a konzul Scipion Asiatik je uhvaćen.

Brzo posle Scipion se sveti za poniženje i pobeđuje u bici kod Mila.

Vidi još uredi