Bistra (planina)

Bistra (makedonski: Бистра) je planina na zapadu Republike Makedonije, dio je većeg šarplaninskog gorskog lanca. Graniči sa planinama; Šara, Bukovik, Stogovo, Krčin, Dešat i Korab. Na jugoistočnim padinama planine nalazi se kičevska kotlina i grad Kičevo. Sa sjevera se nalazi Mavrovsko jezero. Sa zapadne strane kanjon je rijeke Radike, dijeli planinu Bistru od planine Stogovo.

Bistra

Planina Bistra pod snijegom
Nadmorska visina: 2,163
Mesto:  Severna Makedonija
Venac:Šara
Koordinate:41°21′N 20°25′E / 41.350°N 20.417°E / 41.350; 20.417
Topo. mapa:
Planina Bistra na mapi Severne Makedonije
Planina Bistra
Planina Bistra
Pozicija Bistre na karti Makedonije

Karakteristike uredi

Geološki, planina Bistra je kraška planina, i ima brojne vrtače, udubine, pećine i erozijske udoline tipične za kras. Ima 14 većih kraških polja, Tonivoda, Govedarnik, Bardaš, Sultanica, Solumnica, Suvo pole, Mal Brezovec, Golem Brezovec, Čukni Topanica, Dolno Polce, Gornjo Polce, Tri Bari, Tri Groba i Lazaropole. Od pećina su najpoznatije Alilica i Kalina Dupka. U prošlosti je bila poznata je po brojnim pašnjacima, i stadima ovaca, a danas se na njoj nalazi skijaški centar - Zare Lazarevski (Mavrovo - Bistra). Planina Bistra, graniči sa Nacionalnim parkom Mavrovo, i dobar dio ove planine dio je ovog poznatog parka.

Vrhovi uredi

Najviši vrh planine je Medenica na 2 163 metara, a ima još nekoliko vrhova viših od 2 000 metara a to su; Trebiška dupka (2151 m), Kjurkov dol (2110 m), Bistra (2101 m), Jaročkač (2015 m) i Govedarnik (2011 m). Do vrha vodi vodi lagana staza, od planinskog sela Galičnik (nalazi se na 1 350 nadmorske visine). Ovo selo je u novije vrijeme poznato je po etno priredbi - Galička svadba.

Vanjske veze uredi