Biološko oružje

Biološko oružje (biološka borbena sredstva) su biološki agensi (BAg) koji se upotrebljavaju protiv neprijatelja sa ciljem smanjenja njegove borbene sposobnosti. Djeluju mikroorganizmima, insektima, glodarima i njihovim otrovima u cilju ubijanja ili onesposobljavanja ljudi, životinja i biljaka.

Američka biološka bomba, punjena uzročnicima tularemije. Postojala je slična bomba za nošenje antraksa.

Za vojne primjene koriste se BAg visoke zaraznosti koji se lako unose u organizam. Efikasnost se mjeri mortalitetom i stadijumu onesposobljenosti protivnika.

Proizvodnja i skladištenje b. je zabranjena međunarodnim ugovorima iz 1972. koji su i danas na snazi. Proizvodnja i skladištenje se vjerovatno u nekim zemljama i sada odvijaju u tajnosti, i nijedna država ne priznaje njihovu upotrebu u ratu, iako je do nje povremeno dolazilo u prošlosti.

Vrste bioloških agensa (BAg) uredi

Bakterije uredi

Odgajaju se na hranjivim podlogama kao što je goveđa supa s dodatkom peptona. Pogodnima za raspršivanje aerosolom se smatraju posebno bakterije koje izazivaju sljedeće bolesti: kuga, antraks, tularemija, bedrenica, bruceloza, sakagija, i melioidoza. Za kontaminaciju vode su pogodne kolera i dizenterija, koje se najlakše prenose diverzantskim akcijama.

Virusi uredi

Proizvodnja virusa je teža i skuplja nego kod bakterija jer je potrebno živo tkivo za uzgoj. Velike boginje, grip, žuta groznica, denga groznica i encefalitis se razmatraju za ljude. Protiv životinja slinavka, šap, kuga svinja itd.

Rikecije uredi

Po nekim klasifikacijama su rikecije prijelazni oblik između bakterija i virusa. Pominju se za prijenos pjegavog tifusa, kvržićnog tifusa i kju-groznice.

Gljivice uredi

Kod ljudi su uzročnici kokcidioidomikoze i histoplazmoze. Kod životinja uzrokuju aktinomikozu i aspergilozu, a kod biljaka plamenjaču krompira, rđu žita, kukuruza, kafe.

Proizvodnja uredi

Centri za proizvodnju seruma, vakcina i antibiotika, i fabrike alkohola, kvasca i piva mogu se iskoristiti za proizvodnju b. bez većih prepravki. Konzerviranje b. se odvija zamrzavanjem, a zatim sušenjem pod vakuumom. Tako spremljeni BAg se mogu čuvati duže vremena.

Načini primjene uredi

Aerosolom iz aviona, biološkom vazduhoplovnom bombom, aviohemijskim priborom. Mogu se sa b. puniti mine, granate i rakete. Komandosi i diverzanti mogu ubacivati b. u pozadini neprijatelja.

Vidi još uredi

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi