Beros (akad. Bēl-rē'ušu: „Bel je njegov pastir“[1], grč. Βήρωσσος: Berossos) (o. 340.-270. pne.)[2] je babilonski svećenik[3], pisac i astronom iz helenističkog doba koji je pisao na grčkom jeziku. Živio je u 3. vijeku pne., a rođen je u doba Aleksandrove vladavine nad Babilonom (330.-323. pne.), možda i ranije (oko 340. pne.). Bio je Baalov svećenik u gradu Babelu[4], a prema Vitruvijevom djelu „Arhitektura“, preselio se na grčki otok Kos gdje je podučavao astrologiju pod patronatom egipatskog kralja. Ipak, historičari dvoje je li Beros mogao raditi pod Seleukidima, a zatim se preseliti u Ptolomejev Egipat.

U svom djelu Babyloniaca u tri volumena, uz priče o babilonskim bogovima i kozmogoniji, piše i o astrologiji i vještini tumačenja zvijezda. U skladu sa shvaćanjima Thema mundi, smatrao je da dolazi do svjetskog požara kada se sastanu svi planeti u znaku Raka, a do općeg potopa kada se svi planeti susretnu u znaku Jarca.[5]

RadoviUredi

 • „Babyloniaca“
 • „Procreatio“

ZanimljivostiUredi

U djelima grčkog pisca Aleksandra Polihistora, nalazimo navode iz Berosovih zapisa, gdje opisuje drevnu mezopotamsku mitologiju i bića u njima (kao npr. Oannes), koja su poslužila kao inspiracije autorima znanstvene fantastike.

IzvoriUredi

 1. Beros (Livius.org, Jona Lendering)
 2. Becker, Udo, Leksikon astrologije, str. 33.
 3. Beros (enciklopedija Britannica)
 4. Becker, Udo, Leksikon astrologije, str. 33.
 5. Becker, Udo, Leksikon astrologije, str. 33.

LiteraturaUredi

 • Becker, Udo: Leksikon astrologije, AGM, Zagreb, 1996. ISBN 953-174-064-X
 • J. Blenkinsopp: The Pentateuch: An Introduction to the First Five Books of the Bible, izdavač: Anchor Doubleday, New York, 1992.
 • G. P. Verbrugghe i J. M. Wickersham: Berossos and Manetho Introduced and Translated: Native Traditions in Ancient Mesopotamia and Egypt, izdavač: University of Michigan Press, 2000.
 • K. Müller: Fragmenta historicorum Graecorum, Pariz, 1841.-1870., 1.-25.

Vanjske vezeUredi