Battleground (film)

Battleground (sh. Bojište) je američki crno-bijeli ratni film snimljen 1949. u režiji Williama Wellmana. Radnja je smještena u Belgiju u vrijeme ardenske kontraofenzive u Drugom svjetskom ratu, a protagonisti su pripadnici 327. jedriličarske pukovnije pri 101. zračnodesantnoj diviziji američke vojske koji sudjeluju u obrani Bastognea koga su tokom bitke opkolile njemačke snage.

Battleground
Van Johnson u sceni filma
RežijaWilliam Wellman
ProducentDore Schary
Robert Pirosh
ScenarioRobert Pirosh
UlogeVan Johnson
John Hodiak
Ricardo Montalbán
George Murphy
MuzikaLennie Hayton
FotografijaPaul Vogel
MontažaJohn D. Dunning
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
9. 11. 1949 (1949-11-09)
Trajanje118 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,631.000 $[1][2]
Bruto prihod6,269.000 $[1]

Scenario za film je napisao Robert Pirosh, koji je sam bio veteran bitke, te je u njega unio niz istinitih anegdota, iako su svi likovi u filmu fiktivni. Za film je karakteristično da u njemu nema dotada standardnog prikaza američkih vojnika kao neustrašivih ratnika, te su umjesto toga prikazani kao ljudi sa stvarnim problemima, odnosno kako ih u trenucima borbe hvataju strah, tjeskoba i sumnja. Battleground je snimio studio Metro-Goldwyn-Mayer, usprkos početnog protivljenja njegovog šefa Louisa B. Mayera, koji je smatrao da je publika "umorna od rata". Iako su umjesto belgijskih korištene američke lokacije, režiser Wellman se izuzetno trudio postići što veću autentičnost, pri čemu mu je pomogla ne samo američka vojska, nego i stvarni veterani koji su služili kao statisti i tehnički savjetnici.

Film je prije službene premijere privatno prikazan u Bijeloj kući, gdje ga je uz predsjednika Trumana pogledao i Anthony McAuliffe, komandant 101. divizije. Nakon premijere je postigao izuzetnu gledanost, postavši komercijalno najuspješniji film studija MGM u pet godina. Osvojio je dva Oscara - za crno-bijelu fotografiju i originalni scenario. Kasniji kritičari su ga proglasili prvim značajnim ratnim filmom u Hollywoodu napravljenim nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Scenarist Pirosh i glumac Van Johnson, koji je tumačio glavnu ulogu, su godine 1951. angažirani za film Go for Broke! koji se bavio sličnom tematikom.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  2. Scott Eyman, Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer, Robson, 2005 p 418

Vanjske veze uredi