Baluči (perzijski: بلوچ; alternativne transliteracije Baludži, Beludži, Baluši itd.) su iranski narod koji živi u regiji Baludžistan u Iranu i Pakistanu, isto kao i susjednim oblastima Afganistana i jugoistočnom kraju Iranske visoravni u jugozapadne Azije. Baluči govore balučki, koji se smatra sjeverozapadnim iranskim jezikom, pa se na temelju toga Baluči smatraju iranskim narodom. Baluči su uglavnom muslimani, a većina ih pripada Hanafi školi sunitskog islama, iako u Balučistanu ima i sljedbenika škole [[Zikri]. Oko 70 % svih Baluča živi u Pakistanu. Oko 20 % ih živi u jugoistočnom Iranu Iran. Procjenjuje se da Baluča ukupno ima 4,800.000. U Pakistanu se Baluči dijele na dvije grupe, Sulaimanije i Makranije, koje dijeli kompaktni blok Brahui plemena [1][mrtav link].

Baluči

Baluch je usporediv s Samima u Švedskoj i Rusiji. Baluchere je izvorno tamilski i izvorno iz Šri Lanke, koji se naselio na granicama nekih zemalja krajem 19. stoljeća.

Postoje mnoge sličnosti između života i kulture Baluchan i Sami.


Plemena uredi

Beludži (Baludži) su podijeljeni po mnogobrojnim plemenima koja se u Pakistanu sastoje od dvije glavne skupine, Sulaimani i Makrani između kojih su nastanjena Brahui plemena.

Manja značajna plemena: Ahmadani, Brahmani, Bugti, Chandia, Gashkori, Gichki, Gopang, Hahani, Jatoi, Jiskani, Kandani, Korai, Lashari, Magsi, Mandrani, Mamdani, Marri, Mastoi, Mirani, Muliani, Nausherwani, Rakhashani (Rākhshānī), Sargani, Talpur, Umrani, Zarrani.

Plemena koja se služe sistanskim jezikom su Mir-Arab, Sanjarani, Sarbandi, Sargazi, Shahraki i Zamir-Farsyoon.

Plemena skupine Rind: Bozdar (klanovi: Dulani, Ghulamani, Chakrani, Sihani, Shahwani, Jalalani i Rustamani), Drishak (od: Kirmani, Mingwani, Gulfaz, Sargani i Arbani), Gurchani (klanovi: Durkani, Shekhani, Lashari, Petafi, Jiskani, Sibzani), Khetran, Khosa, Laghari (4 klana: Haddiani, Aliani, Bughlani, Haibatani), Mazari, Qaisrani (klanovi: Lashkarani, Khubdin, Budhani, Vaswani, Jarwar i Rustamani), Sori Lund, i Tibbi Lund.

Plemena u Omanu (2): Sadozai, Taherza.

Nestali: Dodai (danas se zovu Mirani, Hot i Kulachi ili Kolachi) [1].

Etnografija uredi

Izvorna Baludži domovina možda je bila iranska visoravan. Prvi puta se spominju u arapskim kronikama iz 10. stoljeća. Njihova stara plemenska organizacija najbolje se očuvala među stanovnicima planina Sulaimān. Svako pleme (tuman) sastoji se od nekoliko klanova predvođeno poglavicom. Tradicionalno su nomadi, ali sve više postaju sjedilačko stanovništvo sa stalnim naseljima. Sela se sastoje od koliba učinjenih od blata ili kamena, obično na brežuljcima, prekrivenh rogozinom. Kao stočari uzgajaju deve, goveda, ovce i koze. Proizvodnja tepiha.

Na području Irana Baludži žive u palminim oazama Baludžistana gdje se uzgajaju razno voće, duhan, rižu, pamuk i indigo biljke [2].

Izvori uredi

  1. „Seraiki Wasaib (Baloch Tribes)”. Arhivirano iz originala na datum 2009-03-07. Pristupljeno 2014-01-06. 
  2. Baloch

Vanjske veze uredi