Bagoas (grč. Βαγώας, staroperz. Bagoi) bio je perzijski eunuh koji je postao najbliži suradnik kralja Artakserksa III.

Naklonost kralja je stekao uspješnim regrutiranjem grčkog najamničkog vođe Mentora sa Rodosa, koji je ispočetka služio pobunjenim Sidonjanima, da bi na kraju prešao na stranu na perzijskog kralja. Zajedno s njim je ugušio pobunu, a potom godine 343. pne. uspješno dovršio pohod na Egipat, kojim je on ponovo postao perzijska satrapija. Antički izvori navode kako je Bagoas tada organizirao masovne pljačke egipatskih hramova. Za uspjeh pokoravanja Egipta Artakserkso III. ga je nagradio titulom super-satrapa s vlašću nad istočnim satrapijama.

Antički izvori, prije svega Diodor Sicilski, tvrde kako je Bagoas otrovao kralja, a potom služio kao regent mladom Artakserksu IV[1]. Potom je i njega dao otrovati, a na vlast je potom došao princ Artašata, koji je mrzio eunuhe. Artašata, okrunjen pod imenom Darije III., doznao je da i njemu Bagoas radi o glavi, te da je 336. pne. natjerao da sam popije otrov koji mu je bio spremio[2].

Plutarh spominje kako je Aleksandar Makedonski sumnjičio Bagoasa da stoji iza atentata na njegovog oca Filipa II. U svakom slučaju, Bagoasove likvidacije dva perzijska kralja su u mnogo čemu oslabile perzijski tron, te olakšale Aleksandru pohod koji će završiti nestankom prve Perzijske Monarhije.

Veze uredi

Izvori uredi

  1. Diodor Sicilski, XVI. 50.
  2. Diodor Sicilski, XVII. 5.

Vanjske veze uredi