Badarijska kultura je naziv za arheološku kulturu koja daje prve neposredne dokaze o postojanju poljoprivrede u Gornjem Egiptu. Razvijala se između 4400. i 4000. pne., a moguće je da je i postojala još ranije - oko 5000. pne. Prvi put je identificirana u lokacijiBadari, kraj Sohaga, po kojoj je dobila ime.

Zasade je locirano oko 40 naselja i 600 grobova koji pripadaju toj kulturi. Oni ukazuju na postojanje društvene stratifikacije, koja se pokazala kroz pokapanje imućnijih članova zajednice u posebnim dijelovima groblja. Privreda Badarija bila je temeljena na poljoprivredi, ribolovu i stočarstvu. Od alata su pronađeni tragovi kamenih strugala, igala, sjekira, srpova i kamenih vrškova strijela. U grobljima su pronađeni i ostaci krava, pasa i ovaca. Badari su se u prehrani koristili pšenicom, ječmom, lećom i gomoljikom.

O kulturi se najviše zna zahvaljujući grobovima u pustinji. Mrtvaci su se pokrivali omotačima te pokapali u jamama s glavom u smjeru juga, a pogledom prema zapadu. U grobovima se našla i grnčarija s karakterističnim valovitim ukrasima po kojoj se prepoznaje badarijska kultura.

Vanjske veze uredi