Babinje

Babinje, babine ili puerperij je period koji počinje završavanjem četvrtog porođajnog doba. Puerperij traje do 6 sedmica, ili 40 dana nakon porođaja, koliko je potrebno da nestanu promjene genitalnih organa nastale tokom trudnoće, i da se oni vrate u stanje prije trudnoće.

Danijel Nikolaus Kodovjecki: Babine (oko 1770.)

Karakteristike babinjaUredi

AmenorejaUredi

Amenoreja je izostanak menstruacije do kojeg dolazi nakon porođaja, zbog lučenja prolaktina, koji ima inhibirajuće djelovanje na gonadotropne hormone hipofize. Amenoreja kao posljedica lučenja prolaktina može potrajati do dvije godine, ovisno o prehrani majke, intenzitetu dojenja i početku uvođenja dohrane. Međutim, ako žena kratko doji ili uopšte ne doji, prva menstruacija se pojavi već sedmicu po porođaju.

LohijeUredi

Lohije su iscjedak iz rodnice koji se javlja u vrijeme babinja. Na početku su lohije krvave, potom sukrvičaste i na kraju smeđe. Nakon najviše tri sedmice babinja iscjedak postaje oskudan i bjelkast. Ovo je uzrokovano time što se nakon dvije sedmice ušće materice zatvori tako da iscjedak predstavlja samo ljuštenje epitela rodnice uz vrlo oskudnu sluz iz grlića materice.

InvolucijaUredi

Involucija materice predstavlja vraćanje materice u stanje prije poroda. Nakon placentarnog doba maternica ima veličinu glave djeteta i dosiže nivo pupka žene. U normalnom babinju ukoliko žena održava laktaciju, materica se za dvije sedmice vrati na veličinu prije poroda, a nakon četiri sedmice iznosi između 3 i 4 cm u dijametru.

DojenjeUredi

Dojenje ili laktacija počinje dva do tri dana nakon poroda. Najvažniji hormon za laktaciju je prolaktin, za čiju je produkciju osnovni podražaj dojenje. Pored prolaktina, za laktaciju su potrebni i drugi hormoni, kao što su: inzulin, kortizol, humani placentarni laktogen, progesteron i estrogeni. Ukoliko žena ne doji nivo mlijeka u dojkama opada već nakon 48 časova.

Komplikacije u babinjamaUredi

Vidi jošUredi

Vanjske vezeUredi

  Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).